Глобиха "Практикер" с 83 655 лв. за заблуждаваща реклама

0
Глобиха "Практикер" с 83 655 лв. за заблуждаваща реклама

Санкция от 83 655 лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията на „Практикер“ за заблуждаваща реклама, съобщиха от пресцентъра на КЗК.

При проведена от „Практикер“ рекламна кампания „Минус 22% на всичко, само от 14 до 17 ноември” потребителите не са надлежно информирани, че намалението не се отнася за всички стоки, а само за определени от тях. В промоцията не са включени всички продукти, които се продават в магазини „Практикер“.

От събраните по преписката доказателства се установява, че в случая са изключени акцизните стоки, както и продукти, които са включени в други промоции. Също така се констатира наличие на продажби в магазините на „Практикер“ на продукти без никаква отстъпка в периода на провеждане на промоцията.

Комисията за защита на конкуренцията установява, че при провеждане на промоцията потребителите е трябвало да полагат изрични усилия да узнаят за кои точно стоки важи намалението. Поради това Комисията приема, че начинът на представяне на рекламата е от естеството да въведе в заблуждение адресатите, до които е насочена. В допълнение КЗК приема, че използваните от „Практикер“ различни по форма и цветове табели за обозначаване на предлаганите продукти и техните цени може да въведе потребителите в заблуда налице ли е намаление и в какъв размер.

Комисията приема, че е извършено нарушение по чл. 32, ал. 1 във връзка с чл. 33, ал. 1 от ЗЗК от страна на „Практикер” ООД при проведената от дружеството рекламна кампания и налага имуществена санкция на дружеството в размер на 0,1% от приходите от продажби на стоки на дружеството за финансовата 2013 г., равняваща се на 83 655 лв. (осемдесет и три хиляди шестстотин петдесет и пет лева).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари