Глобиха "Линамар" с 250 000 лева за замърсен въздух

3
Санкцията за разпространение на концентрации на миризми над пределно допустимите
Санкцията за разпространение на концентрации на миризми над пределно допустимите Снимка: Dunavmost

Санкцията за разпространение на концентрации на миризми над пределно допустимите

Директорът на РИОСВ - Русе Анелия Николова санкционира „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД с 250 000 лв. за неизпълнение на условие в комплексното разрешително на дружеството. Наказателното постановление (НП) е връчено днес на законовия представител на дружеството.

Нарушението е установено на 9 април, когато в периода от 19:47 ч. до 23:00 ч., в инспекцията са постъпили 43 сигнала чрез зеления телефон, контактната форма на интернет страницата и електронната поща на РИОСВ - Русе, както и в МОСВ. Всички сигналоподатели от кварталите „Възраждане“, „Здравец“ и централна градска част на Русе, са съобщили за миризма на „изгорял бакелит“, характерна за дейността на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД. Данните от пункта за собствен мониторинг, разположен на територията на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД за този период показват високи стойности по показатели р-крезол и нафтален (над максимално еднократните концентрации за тези показатели, определени в Наредба № 14/1997 за норми за пределно допустимите концентрации на вредни вещества в атмосферния въздух на населените места). Съставен е акт за установяване на административно нарушение в отсъствие на законовия представител на дружеството.

Размерът на наказанието е определен на база тежестта на нарушението, с оглед засегнатите обществени отношения, свързани с опазване на околната среда, защита живота и здравето на хората и предотвратяване настъпването на опасности и щети за обществото при изменение в качеството на атмосферния въздух, както и предишно нарушение от същия характер.

Наказателното постановление може да бъде обжалвано в законовоопределения срок или сумата на имуществената санкция да бъде заплатена в размер на 80 на сто в 14-дневен срок след връчването на наказателното постановление.

РИОСВ - Русе работи активно за разрешаването на проблема с миризмите, които се идентифицират с дейността на дружеството. Проведени са срещи, включително и днес, на които са обсъдени проблемните участъци от производството и са набелязани мерки за тяхното отстраняване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Русе
    Как пък един път не глобиха Лубрика или Оргахим.
  • 3
    5
    fake
    Тия кьорфищеци ги разправяйте на филанкишията......ще глобиш ти 250К па ония ще спят и ще дойдат си ги платят даже на каса у умрелия РИОСВ.Всичко се обжалва до дупка и пада в съда, така че с тъз хартийка може си обършете осраните задници в тоя корумпиран бардак РиОс.....Айде и по-леко с новините, че хората са вържат!
  • 7
    4
    Русенка
    Дали “глобата” не е еднократна “такса спокойствие” за следващите 10 години?!
  • 5
    3
    Планинеца
    Аз пък глобявам целият регион чрез липсата на присъствието ми, дългосрочно и необратимо!
  • 27
    2
    Балканеца
    Абе все едно е, ама не точно. 250К еднократна глоба не е кой знае какво. Но по 250К при всяко нарушение вече ще е друго. Така трябва да се действа с всички промищлени замърсители на въздуха.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари