Глобиха "Инстаграм" с колосална сума

1
Наложена е глоба в размер на 405 милиона евро
Наложена е глоба в размер на 405 милиона евро

Платформата за социални медии е обработвала неправилно личната информация на тийнейджъри 

Ирландски регулаторен орган наложи на "Инстаграм" голяма глоба, след като разследване установи, че платформата за социални медии е обработвала неправилно личната информация на тийнейджъри в нарушение на строгите правила на Европейския съюз за защита на личните данни, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Ирландската комисия за защита на данните съобщи в имейл, че миналата седмица е взела окончателно решение да наложи глоба на компанията в размер на 405 млн. евро.

Наказанието е второто по големина, наложено съгласно строгите правила на ЕС за защита на личните данни, след като миналата година регулаторите на Люксембург глобиха "Амазон" със 746 млн. евро.

От компанията майка на "Инстаграм", "Мета", която е собственик и на "Фейсбук", заявиха, че макар и да са взаимодействали напълно с регулаторните органи по време на разследването, "не сме съгласни с начина, по който е изчислена тази глоба, и възнамеряваме да я обжалваме".

Разследването на ирландския надзорен орган се съсредоточи върху начина, по който Инстаграм показва личните данни на потребители на възраст от 13 до 17 години, включително имейл адреси и телефонни номера. Разследването започна, след като специалист по данните установи, че потребители, включително и такива под 18 години, преминават към бизнес акаунти и в профилите им се показва информация за контакт. Потребителите очевидно са го правили, за да виждат статистически данни за това колко харесвания получават публикациите им.

"Инстаграм" заяви, че разследването е фокусирано върху "стари настройки", които са били актуализирани преди повече от година, и оттогава има актуализация за поверителност за тийнейджърите, включително автоматично настройване на профилите им като лични, когато се присъединят.

"Продължаваме внимателно да разглеждаме останалата част от решението", заявиха от компанията.

Съгласно правилата на ЕС за защита на личните данни ирландският надзорен орган е водещият регулатор за много американски технологични компании с европейски централи в Дъблин.

Надзорният орган има множество други разследвания на компании, притежавани от "Мета". Миналата година той наложи глоба на "УотсАп" в размер на 225 млн. евро за нарушаване на правилата за прозрачност при споделянето на данни на хората с други компании на "Мета".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари