Глобиха брускети Maretti със 70 хиляди лева

1
Санкцията е заради заблуждаващи потребителите реклами
Санкцията е заради заблуждаващи потребителите реклами

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на "Итал фууд" ЕАД в размер на 71 842 лв.

Санкцията е заради заблуждаващи потребителите реклами, че произвежданите от компанията брускети Maretti са италиански продукт

Производството в КЗК е образувано по искане на "Ню Бейкъри" ООД. От фирмата са на мнение, че "Итал фууд" не посочва изрично, че брускетите се произвеждат в България от българско дружество. Според тях се нарушават текстове от Закона за защита на конкуренцията, които забраняват въвеждане в заблуждение на потребителите за произхода на стоките. 

От "Ню Бейкъри" дават като пример за умишлена заблуда за италианския произход на продукта организираната промоционална игра на брускети Maretti, проведена през 2015 г. Наградата в нея е автомобил Fiat 500, който е италианско производство, а условието за участие е потребителите да отговорят на въпроса: "Колко години празнува Maretti в България". Според "Ню Бейкъри" начинът, по който е зададен въпросът, затвърждава общото впечатление, че брускетите се произвеждат на друго място. 

Това е втора подобна глоба за "Итал фууд". През 2010 г. КЗК наложи близо четвърт милион лева глоба отново заради заблуждаваща реклама, че брускети Maretti се произвеждат в Италия. 

"Итал фууд" е собственост на "Фикосота синтез". Фирмата беше придобита от дружеството през 2012 г. "Фикосота синтез" произвежда и търгува с почистващи, миещи продукти и продукти за лична хигиена, снаксове, а миналата година се раздели с две марки сирене и кашкавал, които произвеждаше.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари