Глоба за всеки, който храни бездомни кучета

0
До 150 лв. глоба грози всеки, който бъде засечен, че храни бездомни кучета и котки
До 150 лв. глоба грози всеки, който бъде засечен, че храни бездомни кучета и котки Видео: БНТ

До 150 лв. глоба грози всеки благоевградчанин, който бъде засечен от инспекторите по обществения ред и сигурността в общината, че храни бездомни кучета и котки.

До момента има установен само един нарушител, на който е бил съставен акт и е бил предупреден, че при повторно нарушение ще бъде санкциониран, предаде БНТ.

Около 200 са бездомните кучета в града според регистрите на общината в Благоевград. Броят им не намалява, тъй като се предполага, че от други населени места се докарват кучета, които се пускат на свобода в града. Оказва се, че трудно могат да бъдат установени нарушители, които хранят бездомни кучета.

„Констатацията става на момента и е много трудно, защото служителите, които отговарят за тази тема да се озоват точно на момента, когато има нарушител”, каза Кирил Манов – гл. специалист „Обществен ред”- община Благоевград.

Хората в Благоевград са на различни мнения – някои одобряват наредбата да се глобяват тези, които хранят бездомни кучета, други смятат, че животните не са опасни:

„Колкото по-голяма е административната мярка във финансово отношение, толкова ще има по-голям ефект.“

„Защото ми се хвърляло бездомно куче и не го приемам, който има куче или да си го държи за каишка, или да си го пази вкъщи.“

„Ако е на улицата, защо да не го нахраниш, в крайна сметка и то е живо същество. Защо да е опасно, ако се хранят може би няма да са и толкова агресивни“.

Идеята на общината в Благоевград е, който иска да се грижи за бездомно животно, да го осинови. От приюта вече са осиновени над 35 кучета.

„Някои хора смятат, че като осиновят куче и с това ангажиментът към домашния любимец приключват. Трябва да са наясно, че една такава крачка е сериозен ангажимент”, каза Кирил Манов, – гл. специалист „Обществен ред”- община Благоевград.

От общината казаха още, че с намаляването на броя на бездомните кучета, се увеличава броят на котките. За тях обаче все още няма създадени необходимите приюти и условия, където да се прибират.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари