Главен инспектор Йордан Милушев: Отказът да се дава проба за алкохол и наркотици трябва да се криминализира

1
Преди броени дни от Института по пътна безопасност предупредиха, че жертвите и ранените в България лавинообразно се увеличават.
Преди броени дни от Института по пътна безопасност предупредиха, че жертвите и ранените в България лавинообразно се увеличават. Снимка: TrafficNews

Надявам се от догодина и въпросът със забавянето на пробите за наркотици да бъде решен кардинално, каза шефът на КАТ

Десетки катастрофи, рекордна смъртност, дрогирани шофьори, рецидивисти, които карат без книжки. Така изглежда пътната обстановка , според новините. Преди броени дни от Института по пътна безопасност предупредиха, че жертвите и ранените в България лавинообразно се увеличават. През първите 7 месеца имаме по 2 загинали на ден и 29 ранени. Настояват не само за обучение, но и за разработване на извънредна процедура по установяване и наказване на системните нарушители на ЗДвП. Какво показват цифрите, къде е Пловдивска област и какво прави ОД МВР- Пловдив, за да намали броя на катастрофите и жертвите?

Началникът на „Пътна полиция” гл. инспектор Йордан Милушев отговори на въпроси на TrafficNews.bg

- Според последните проучвания Пътна полиция спира все повече водачи , които шофират под влияние на наркотици. С какви проблеми се сблъскват проверяващите?

Статистиката за период от 1 година назад показва следното: имаме образувани 377 случая на управление на МПС под влияние на наркотични вещества или средно на месец това прави по 31 водачи, или всеки ден имаме хванат по един водач с положителна проба. От началото на годината имаме 212 случая, или по 30 души на месец. Сравнително се запазва броят на установените случаи. Поне за пловдивската дирекция, статистиката показва, че няма нарастване на този вид престъпления, а има устойчивост. Алкохолът продължава да е по-често установяваното нарушение. От началото на годината имаме установени 615 случаи на шофиране след употреба на алкохол, като 283 от тях са с концентрация над 1,2 промила и за тях за образувани 222 бързи производства и 61 досъдебни. А 332 случая са на шофьори с концентрация до 1,2, за което се налага само административна санкция.

Или заловените с алкохол в пловдивска област са 2,9 пъти повече от тези с наркотици. При самия пътен контрол, полицаите не срещат някакви съществени затруднения. Дирекцията е обезпечена с уреди Драг текст 5 000, като в областта има общо 10 апарата. Полевите тестове Драг тест 3 000 вече не се използват. Доставките на консумативи са редовни и няма проблем. Ако водачът желае да даде кръвна проба, той се съпровожда от полицай до болницата.

Случаят пред КАТ – Пловдив , където дрогиран шофьор, се опита да прегази полицай, изолиран ли е или това се превръща в ежедневие?

- Да работиш с човек, който е под въздействие на наркотици винаги е предизвикателство. Някои се държат весело, други са затворени в себе си, трети са депресирани, четвърти отказват комуникация, пети са агресивни. Но случаите като този в КАТ са много редки. Полицаите успяват да намерят подход , така че проверката да премине без да се използва физическа сила и помощни средства. За последната година не помня някои да е оказал съпротива при проверка.

- Има ли случаи, в които полицаи предпочитат да си затворят очите за нарушение, за да не влязат в конфликт и да бъдат заснети и качени в социалните мрежи?

- Имаше такъв период преди години, колегите се притесняваха. Но когато работят, спазвайки закона, това не е проблем за тях. Опитваме се да ги обучаваме, поведението им да е такова, че да бъдат решителни, да бъдат смели, когато изпълняват задълженията си и да не се притесняват от това , че някой ги снима. Напротив- понякога един видеоклип може да помогне за преценката ни. Надявам се , че безвъзвратно са отминали времената, когато полицаите обръщат глава, за да не пропуснат нарушител от страх да не бъде заснет. Мисля, че от ден на ден, полицаите са все по-уверени в себе си.

На фона големия брой заловени шофьори с положителни наркотестове, има десетки случаи на водачи, чиято кръвна проба се оказва чиста. Но през целия период, в който тече досъдебното производство , те не могат да шофират. Не говорим за прецеденти , а за много случаи, а целият процес отнема често година. Има ли предложения в тази посока как подобни казуси да бъдат избегнати?

Проблем е дългият период от вземане на пробата до изготвяне на химико-токсикологична експертиза. Във всички случаи на употреба на наркотици се образува досъдебно производство. Задължителен елемент е, ако водачът е дал кръв, изготвянето на химико-токсикологична експертиза. Регламентирани са местата, където може да бъде направена такава експертиза. И те в България са само няколко. Пробите на цяла България отиват там и това е причината за голямото забавяне. Без резултатите от експертизата досъдебното производство не може да бъде приключено и водачът остава без свидетелство за правоуправление.

В Областна дирекция - Пловдив е помислено и преди няколко месеца кандидатствахме с проект пред Фонда за безопасност на движение по пътищата. Той е за финансиране на газхроматограф за изследване на кръвни проби. Проектът е одобрен, парите са отпуснати и до няколко месеца ще бъде закупен. Предполагам , че в началото на 2023 година той ще бъде поставен в БНТЛ и ще работи. Така значително ще съкратим срока на досъдебните производства. Това , впрочем се случи с пробите за алкохол. От март тази година всички проби се изследват в научно – техническата лаборатория към дирекцията и срокът от вземане на пробата до експертизата е между 3 и 5 дни. Надявам се от догодина и въпросът със забавянето на пробите за наркотици да бъде решен кардинално.

- От Института по пътна безопасност предупредиха, че жертвите и ранените лавинообразно се увеличават. Къде е Пловдив в тази черна статистика?

От началото на годината до 4 август имаме регистрирани 1 302 ПТП общо. Миналата година са същия период катастрофите са с 23 повече. От тях тежките ПТП със загинали са 418. Загинали са 31 души и са ранени 537 души. В сравнение със същия период на 2021 г. броят на тежките катастрофи е с 19 повече, загиналите са 9 повече, а ранените са с 46 повече. Т. е Пловдивска област не прави изключение от националната тенденция. Имаме завишен пътен травматизъм от началото на годината. Направихме сравнение с 5 и 10-годишен период . Оказа се, че въпреки ръста в сравнение с миналата година, те са под средните за периодите.

- На какво се дължи това, според вас?

- Считам, че ограниченията при придвижването по време на пандемията се отразиха и на пътния травматизъм. Миналата година приключихме с 34 убити, през 2020- също бяха в този порядък. А след като отпаднаха ограниченията, смъртността се върна в стария порядък. Така че, сравненията с миналата и по-миналата година не са коректни, тъй като имаме коренно различни фактори на въздействие. Разбира се, това изобщо не ни дава право да омаловажаваме броя на убитите.

Има и нещо друго. По абсолютни стойности пловдивска област е с най- много жертви от катастрофи от началото на годината. Но това не означава, че живеем в областта с най- лош трафик. Защото относително, според броя на населението на областта, всъщност Пловдив е на 12-то място по коефициент на жертви от катастрофи. Да не забравяме и , че на територията на областта минават две магистрали, които са с най-тежкия трафик в страната.

Пътната инфраструктура също е много важна. При същите мерки за контрол, преди да бъде пуснат пътя Пловдив – Асеновград , имаше 8 пъти повече убити. В момента толкова опасен е пътя Пловдив – Карлово . Там имаме най- голям брой загинали и целият ресурс е насочен натам. Особено през почивните дни, когато трафикът се засилва. Имаме няколко тежки произшествия, при които водачите са самокатастрофирали.

- Как могат да бъдат намалени жертвите, ранените?

- По този въпрос работим отдавна. Имаме изготвени списъци, които са изпратени до всяко районно. Те обхващат няколко категории водачи- такива, които са залавяни да употребяват алкохол и наркотици, неправоспособни , водачи, чиито контролни талони са отнети и не са си върнали книжката и един списъка на водачи , лишени с присъди. При всяко спиране на пътя, водачът се проверява в тези списъци и ако фигурира се предприемат необходимите действия.

С редовните нарушители трябва да се работи системно. Трябва да има програми, насочени към различните групи в обществото.

- Все повече хора настояват за по-строги мерки и промени в законодателството. Това ли е пътят?

- Да, необходими са законодателни промени. Има готови предложения за изменения в различни документи, свързани с пътната безопасност. В Закона за МВР – също. Но чакат парламент, за да бъдат приети. Някои от глобите не са променяни с десетилетия и не отговарят на доходите. Отказът да се дава проба за алкохол и наркотици трябва да се криминализира. През 2021 имаме 44 отказа – 21 за алкохол 23 за наркотици. Тази година досега са 31- 15 отказа за алкохол и 16 за наркотици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    огромна грешка и тотална липса на демокрация е ченгетата да обработват алкохолните проби и наркотичните. така в техните ръце е хлябът и ножът кой, дали и колко е виновен. това е работа на независими ограни. иначе те изцяло решават кой колко е пил и статистиката зависи изцяло от това те какво твърдят. това е огромна помиярщина, огромна. те неслучайно напират за тези уреди за анализ. хич не им пука колко се влачи производството те ги влачат нарочно за да "решат" въпроса поемайки целият контрол.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари