Глад за работници в преработващата промишленост в Русе

9
Бизнесът търси работници за производство на храни, машиностроители, административен персонал, продавачи и чистачи
Бизнесът търси работници за производство на храни, машиностроители, административен персонал, продавачи и чистачи Снимка: Архив

Бизнесът търси работници за производство на храни, машиностроители, административен персонал, продавачи и чистачи

Увеличение на броя на започналите работа през месец май в област Русе отчита административната статистика на Агенцията по заетостта. През месеца те са 442 при отчетени 435 през април. Работа чрез бюрата по труда са намерили и 10 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите.

Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработващата промишленост-21,2%, следват тези от търговията-16,1%, държавното управление-12,7%, селското, горското и рибното стопанство-7,2%, хотелиерството и ресторантьорството-6,3%, административните и спомагателните дейности и строителството – по 4,3%, транспорта – 4,1% и др.

През месец май 86,4% от започналите работа лица са устроени в реалната икономика. На субсидирани работни места са били назначени 60 безработни от рисковите групи– 2 по мерки за заетост и 58 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

През месец май броят на регистрираните безработни лица в бюрата по труда от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) е 4311, което е с 84 лица или с 1,9% по-малко от месец април. При тази численост равнището на регистрираната безработица през месец май е 5,2%. Спрямо предходния месец намалението е с 0,1 пункта. За страната равнището на регистрираната безработица през месец май е 5,1%.

По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Ветово – 21,4% /757/, следват общините Борово – 18,2% /252/, Ценово – 17,8% /283/, Две могили – 16,1% /411/; Бяла – 12,7% /493/, Сливо поле – 7% /209/, Иваново – 3,5% /89/ и най-ниско в Русе2,8% /1817/.

Броят на новорегистрираните безработни лица през месец май се увеличава с 44 спрямо април 2023 г. Според отчетените данни те са 531 лица – с 66 по-малко на годишна база. Регистрирани са и 21 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите.

През месец май трудовите посредници в бюрата по труда и ромските медиатори са успели да активират 51 неактивни лица за регистрация в Бюрата по труда.

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Русе са 440. Най-много свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (55,4%), следват административните и спомагателните дейности (8,6%), търговията (8,4%), хотелиерството и ресторантьорството (7,7%), хуманното здравеопазване и социалната работа (4,3%) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месец май са: квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях; оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на МПС и подвижния състав; работници в добивната и преработващата промишленост; чистачи; работници по събиране на отпадъци; персонал в сферата на персоналните услуги; административен персонал, водещ счетоводни и стокови документи; продавачи и т.н.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    12
    Бах
    Щот няма хора дето стават за шефове, всичките са некви малоумни копейки дет стават в най-добрия случай за бачкери.
  • 8
    11
    Анонимен
    А защо няма глад за шефове, бе?
  • 19
    10
    SS
    А работниците изпитват глад за честни, справедливи, щедри и ерудирани работодатели, ама имам сериозни подозрения и дългогодишни впечатления, че само с глада ще си останат... Свиквайте, алчняри червеногъзи - балъците се свършиха, няма вече от чий труд да крадете!
  • 25
    9
    Авеее
    Давайте пари ве ,как да ти бачкат за 900 лв хората ,все едно преди 3 год да вземаш 500 лв нищо не е
  • -12
    8
    до 7
    Като ти гледам ника ми е ясно колко ти е и висшето и разряда, пък и такава държава няма, има Нидерландия! А че си на социалка, не се и съмнявам, като дойде времето и за пенсия ще ревеш, що е минимална!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари