Гигантски „реки в небето“ може да донесат смъртоносни наводнения

0
Това са заключенията на нов доклад по въпроса за влиянието на затоплянето на земята
Това са заключенията на нов доклад по въпроса за влиянието на затоплянето на земята

Гигантски „реки в небето“ - които съдържат в себе си 15 пъти повече вода, отколкото р. Мисисипи – могат буквално да пометат различни видове организми, когато стоварят върху земята огромно количество дъжд за къс период от време, предизвиквайки някои от най-тежките наводнения в света.

Това са заключенията на нов доклад по въпроса за влиянието на затоплянето на земята.

Този проблем ще се задълбочава с климатичните промени, твърдят учени.

Те открили, че 97% от дивите стриди в северния залив на Сан Франциско измрели през 2011 г., след като върху региона се стоварили драматични валежи, причинени от атмосферните реки. Те могат да освободят в период само от 10-15 дни такова количество вода, с каквото се измерва целия средногодишен валеж за щата Калифорния.

Атмосферните реки също така се свързват и с десетте най-големи наводнения във Великобритания от 1970 г. досега.

Когато въздухът се затопля, той става способен да задържа повече вода, така че един от ефектите на климатичните промени е увеличаването на валежите в някои области.

Това изследване е първото, което изучава биологичните последици от изсипването на огромни количества прясна вода в един район от атмосферните реки.

Ученият Браян Чен от Калифорнийския университет казва, че това показва един от пътищата, по които екстремални събития могат да засегнат бреговите екосистеми. Учените установили, че почти пълното унищожаване на стридите вероятно е било причинено от прилива на прекалено много сладка вода в залива, което е разредило прекалено много съдържанието на сол във водата, за да се справят стридите. Между октомври 2010 г. и септември 2011 г. в района на планината Сиера Невада 20 атмосферни реки са изсипали гигантски количества вода, която после се е оттекла в моретата.

Публикация в списанието Proceedings of the Royal Society B във връзка с доклада предупреждава, че това съвсем не представлява проблем само за стридите.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари