Германският посланик: България трябва да стане пълноправен член на Шенген

1
Нейно Превъзходителство Ирене Мария Планк* е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация
Нейно Превъзходителство Ирене Мария Планк* е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация Видео: NOVA

Нейно Превъзходителство Ирене Мария Планк* е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация

Публикуваме интервю на Десислава Банова-Плевнелиева с германския посланик, споделено пред NOVA:

Добър ден, Ваше Превъзходителство! Според Вас може ли Германия да подкрепи членството на България в Еврозоната и Шенген?

Относно пълноправното членство на България в Шенген имаме ясна и недвусмислена позиция. Федералният канцлер Шолц я заяви още през август миналата година в речта си в Карловия университет.

Шенген е едно от най-големите постижения на Европейския съюз и трябва да го пазим и развиваме. Това включва и затваряне на съществуващи пропуски. Хърватия, Румъния и България отговарят на всички технически изисквания за пълноправно членство. Ще направя всичко възможно те да станат пълноправни членове”, заяви тогава германският канцлер Олаф Шолц.

Да, смятаме, че България следва да стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Някои държави-членки на ЕС трябва все още да бъдат убедени в това, но и за това с удоволствие бихме подкрепили България. Що се касае до Еврозоната, България следва да изпълни така наречените „критерии за конвергенция“. Мисля, че към момента процентът на инфлация в България все още продължава да бъде проблем. Но отговорът е, че когато България изпълни критериите за конвергенция – да.

В Европа някои държави трябваше да пренастроят енергоснабдяването си в резултат на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Да.

Има ли в тази област неща, които Германия може да научи от България?

Да България, подобно на Германия, се оказа в една наистина много тежка ситуация. Заради много голямата си зависимост – наред с други неща – от руския природен газ. Силно впечатлена съм от това, колко бързо България успя да стане независима от него и да открие други пътища за доставки. На 1 октомври присъствах на откриването на интерконектора. После бяха сключени договори с Азербайджан за доставка на газ и втечнен газ и с Гърция и Турция за използване на газовата инфраструктура. Много се впечатлих от това колко добре и колко бързо България успя да компенсира тази липса. И между другото мисля – и това е лично мое мнение – че това открива много възможности за България и за Германия да покриваме нуждите си от енергия със зелени и регионални решения и да продължаваме да обсъждаме тези възможности с България. И със сигурност да научим много.

През последните седмици станахме свидетели на множество скандали в съдебната ни система. Как се възприема това от Германия и другите държави-членки на ЕС?

Върховенството на правото е носещ стълб на Европейския съюз. Германия като държава-членка на ЕС следи какво става в България и други държави, в които има такова напрежение , така да се каже. И естествено се интересува много да възтържествува върховенството на правото. Но според мен най-голям интерес от правова държава България имат самите българи. Естествено подкрепяме усилията в тази посока. Според мен съдебната реформа е особено важна. По някои нейни елементи вече има взети решения от новия парламент. Съдебната реформа вярвам има централно място . И когато тя наистина се случи, това няма да е важно само за влизане в Шенген и еврозоната, а и за укрепване на доверието в правовата държава в България. Да. Много е важно. Следим събитията и подкрепяме всичко, което води до повече върховенство на правото.

В България беше направен един труден компромис между двете най-големи политически сили за съставяне на правителство с министър-председател на ротационен принцип. Какво очаквате от това и има ли подобен пример от Германия?

Ротация в Германия досега не сме имали, но трудни коалиции вече и ние сме преживявали. Ако следите политическите дискусии в Германия, ще установите, че тримата партньори от т.н. коалиция „светофар“, които в момента съставляват правителството, имат големи спорове помежду си по много теми и невинаги са на едно и също мнение. Но това е признак на една зряла демокрация. Ето защо желая на новото българско правителство наистина много успехи. В последните дни чувам – миналата седмица например бях в Стара Загора – и всички мои събеседници ми казваха „Слава Богу, вече имаме редовно правителство!“ Според мен това означава, че българските граждани са наясно за тези противоречия между двама или повече коалиционни партньори и че понякога има и спорове, но са много доволни, че има правителство и всички ние му желаем много успехи, защото това наистина е необходимо на страната.

Всички му желаем успех. За жалост има отлив на немски туристи за летния сезон в България. Какво би трябвало да се направи още, за да се привлекат повече немски туристи и да се достигне отново до нивото от 2019 година?

Не съм специалист по туризма, но имате министерство на туризма. Сигурна съм, че то ще изработи добри планове. От моя гледна точка смятам, че КОВИД определено изигра роля за този отлив. Туризмът в България не се е възстановил напълно след него. Освен това мисля, че освен черноморските плажове, България има да предложи невероятно много други неща. И може би потенциалът за развитие е именно там. Разполагате с най-красивите планини и гори на света! Имате изключително биоразнообразие! Мисля че по този показател – биоразнообразието – сте на второ място в Европа. С което можете много да се гордеете. И съм сигурна, че за много немски туристи, които искат да видят и други неща освен плаж, това би било много привлекателно. Девет обекта от списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Прекрасни градове – и малки, и по-големи. Прекрасни селца. На всички разказвам колко прекрасна и интересна за туристите е България. Вече имах много гости – семейството, приятели от Германия. Те всички бяха за първи път в България. Всичките казват, че ще дойдат пак, толкова хубаво е тук!

Къде ви е любимото място в България?

Зависи. Много неща още не съм видяла. Любимото ми място е там, където съм отишла и открила нещо ново. Разбира се, черноморското крайбрежие е невероятно красиво. Както казах, обичам планините и горите. За мен София е чудно красива, Пловдив е чудно красив. Току-що открих и Стара Загора. Любимо място? Теснолинейката за Велинград. С удоволствие пътувам по нея веднъж в месеца.

Имате три пораснали деца.

Да.

Как сте успяла да съчетаете майчинството с кариерата си на дипломат?

Най-лесно ще ми е да Ви кажа питайте децата! Не, сериозно. Според мен съчетаването на семейството и професионалната кариера винаги е голяма задача. Тя вече не засяга само жените. Засяга и мъжете. И така и трябва. Според мен добрите условия за грижа за децата са много важно нещо. Много е трудно, ако ги няма. И добри училища! В България ги имате. Имате великолепни училища тук. Мисля, че работното място също е много важно. Как е устроено. Както хубаво се казва да е „ приятелски настроено към семейството“. В посолството имаме много колеги с малки деца, моите вече всичките пораснаха, но се опитваме да съчетаваме едното с другото. С гъвкаво работно време, с работа от вкъщи. И всички знаем, когато детето ти се разболее, трябва да имаш и план Б, но сме много добър екип. И се заместваме, и се подкрепяме един-друг. Досега всичко върви много добре. И не бива да се подценява. Когато работното място е добро и подкрепящо семействата , човек е много по-мотивиран да даде най-доброто от себе си. И мисля, че всички печелят от това.

А какво мислите за ролята на жената в дипломацията и в политиката?

Че още преди двадесет години се надявах това въобще да не съществува като въпрос! А каква е алтернативата – дипломация и политика като клуб само за мъже? Това не е възможно. Мисля, че и във всички други професии се наложи възгледът, че всичко зависи от човека, а не от пола. Така виждам и аз нещата. В дипломацията – ако се върнете сто години назад, когато всички тези професии са упражнявани само от мъже, колко много неща сме загубили. Като гледни точки, познания… Според мен никога не бива да го забравяме. Хората, които досега не са можели да „пробият“, винаги могат да допринесат с нещо. Преди това ни е липсвало. А е от полза за всички ни.

Ваше Превъзходителство, какво е най-голямото чудо в живота Ви?

Чудо ли? Като мисля за децата си, те са най-важното нещо в живота ми. Но чудо? Ще трябва да съм много абстрактна. В живота си съм се замисляла какво е чудо. И съм стигала до заключението, че на хората е даден дар слово. И че словото може всичко. Даже и между различни култури, между отделни хора.

Мост?

Да.

Между хората?

И можеш да погледнеш от друга гледна точка. Ако достатъчно дълго седим на кафе и си говорим, след това мога много по-добре да разбера коя сте, как изглежда Вашият свят, какви са Вашите възгледи, и обратно. И чуждите езици. Колко много дават те! Нови възможности за размисъл, нови гледни точки… Езикът като чудо! Да.

Ваше Превъзходителство, за мен беше голяма чест и удоволствие! Много Ви Благодаря за този разговор!

Сърдечно Ви благодаря, госпожо Банова! Благодаря Ви!

*Нейно Превъзходителство Ирене Мария Планк оглавява посолството на Федерална Република Германия в София от 26-ти януари 2023 г. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Посланик Планк е заемала множество високопоставени длъжности в Министерството на външните работи на страната си, включително пълномощник по стратегическата комуникация, а преди това е завеждала отдел „Икономика и човешка права“ в същото министерство. В периода 2012-2016 година тя работи като заместник-началник на кабинета на ГС на НАТО в Брюксел. Ирене Мария Планк е майка на три големи деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари