Германски експерти критикуват спирането на ваксинациите с AstraZeneca

0
От ЕМА не виждат причина за подобни действия
От ЕМА не виждат причина за подобни действия Снимка: Gulliver/Getty Images

След като Дания и Норвегия спряха имунизациите с ваксината на AstraZeneca, и България реши да постъпи така. От ЕМА не виждат причина за подобни действия. И германски експерти критикуват спирането на ваксинациите.

Лошите новини за британско-шведската ваксина на AstraZeneca не секват. Поради съмнения, че тя може би създава кръвни съсиреци (тромби), няколко държави предприеха крайни мерки. Дания, Норвегия и Исландия временно прекратиха ваксинациите с този препарат, а в Австрия спряха ваксинирането с една определена партида. Ето, че в петък, 12 март, и българският министър-председател Бойко Борисов разпореди спирането на имунизацията с ваксината на AstraZeneca, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, пише Дойче Веле.

"Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате", заяви Борисов на работно съвещание, свикано от него. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите членки, само сме ползватели", допълни той. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че България продължава изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини.

Още в четвъртък, 11 март, Европейската агенция за лекарствените средства (EMA) обяви, че не вижда причина за спиране на имунизацията с препарата на AstraZeneca. В отговор на запитване от агенция Франс Прес представители на ЕМА заявиха: "Ваксината срещу коронавирус не увеличава риска от образуване на тромби. От всичко известно досега личи, че броят на тромбоемболиите сред ваксинираните не е по-висок от този сред останалото население".

Какво казват експертите в Германия?

Германското министерство на здравеопазването също не вижда основателна причина за спиране на имунизациите с британската ваксина. "Засега няма данни, че смъртният случай в Дания се дължи именно на ваксинацията срещу коронавирус", заяви говорител на министерството вчера (11.3). "В момента европейските здравни власти проучват този случай", добави още той.

Институтът "Паул Ерлих", който проучва сигурността на лекарствените препарати и ваксините, също смята, че британската ваксина не е опасна. Оттам заявиха, че засега няма никакви данни, доказващи причинно-следствена връзка между смъртния случай в Дания и ваксината на AstraZeneca.

Германският здравен експерт и консултант на правителството в Берлин Карл Лаутербах беше още по-категоричен. В Туитър той написа, че спирането на ваксинациите с AstraZeneca представлява грешка: "Спирането на ваксинациите ще е смъртоносно за мнозина, които сега се отказват от тях". Според Лаутербах не е оправдано да се прекратяват имунизациите само поради наличието на един-единствен смъртен случай в Дания. Експертът смята, че така доверието във ваксината силно ще пострада. Освен това той обяснява и друго: "Тромбозите са едно от честите следствия на Ковид-19. Препаратът на AstraZeneca предпазва тъкмо срещу образуването на тромби. Моето мнение остава непроменено: ваксината на AstraZeneca е сигурна, а ефектът от нея в началото дори беше значително подценяван. Аз лично веднага бих се ваксинирал с британската ваксина."

"Случаят в Дания е необичаен"

И друг германски експерт изразява съмнение, че смъртният случай в Дания има пряка връзка с ваксинацията. Инфекционистът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург заяви пред агенция ДПА, че според него е много вероятно да става дума за случайно съвпадение. "Случаят в Дания е извънредно необичаен. Запушвания на кръвоносни съдове не бяха забелязани нито в изследванията преди допускането на препарата, нито по време на ваксинациите в Англия, а там са крайно бдителни в това отношение", казва той.

Има и други данни, които говорят за сигурността на ваксината на AstraZeneca. Европейската агенция за лекарствените средства EMA е регистрирала общо 22 тромбоемболии сред три милиона ваксинирани с британско-шведския препарат, което отговаря на нивото на такива случаи и без поставена ваксина. Правилно е тези случаи да се проучат по-внимателно, но не и да се спират ваксинациите, смятат от агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари