Германка: В България съм отново човек

0
Карола Лойе живее в "германското" село Лозен от 2022
Карола Лойе живее в "германското" село Лозен от 2022

Карола Лойе живее в "германското" село Лозен от 2022

"В Германия се чувствах изключена от обществото - животът просто беше прекалено скъп. Тук в България отново съм човек", споделя 62-годишната Карола Лойе пред германския "Билд", предаде Класа.бг. Само преди месеци от пенсията на жената от Камен, Северен Рейн-Вестфалия, в размер на 1070 евро, оставали едва 180, с които да живее след покриването на разходите. Тя се е пенсионирала по-рано заради здравословни проблеми. Заедно с брат си Оливер (който 30 години е бил миньор) решили да проверят в интернет къде биха могли да живеят по-нормално на старини и така стигнали до сайта rentnerglück.de (Пенсионерско щастие) и до България.

През ноември 2022-а година двамата заминали за първи път за Лозен, в Източна България и веднага се въодушевили от селото. Бързо се договорили и с наемодателя Йордан Миланов.

"Германското" село Лозен

Йордан Миланов, който е израснал в Германия и е работил като ветеринарен лекар на летището в Мюнхен, се надява да създаде малка германска общност в село Лозен. Той е купил там 12 къщи с площ от около 25 000 квадратни метра, пише "Билд". Успял е да обнови половината, а скоро ще бъдат готови и още две.

Човек, който живее сам, може да наеме къща за 490 евро, като разходите за ток, вода и интернет излизат между 50 и 95 евро месечно, информира германският портал "ИнФранкен". Къщите на Миланов включват и градина с площ между 1000 и 2000 кв. метра. Карола Лойе плаща 590 евро за дома, в който живее с брат си. Двамата са в България от април тази година. Но не става въпрос само за по-ниските наеми и разходи за бита: "Тук за 17 евро получаваме страхотно ястие в ресторант. Качеството на живот просто е съвсем различно", разказва Лойе.

Въпреки това страната не се нарежда сред най-предпочитаните места за живот за германските пенсионери, посочва "Билд". От официалните статистически данни става ясно, че първото място в класацията се държи от Австрия с 27 630 души, следвана от Швейцария, където са се заселили 26 028 пенсионери от Германия, и Испания с 22 094 души. България, която е избрана от 1194 германци, е едва на 21-во място, изоставяйки с малко спрямо Румъния - с 1255 германски пенсионери.

Страхът от самотата и предизвикателствата на чуждия език пораждат притеснения у много потенциални емигранти, отбелязва порталът "ИнФранкен". Въпреки че Йордан Миланов не отдава къщите си под наем единствено на пенсионери, изглежда, че те все пак са основните му клиенти. Предприемачът анонсира, че помага при решаването на административните проблеми, както и за посещението при лекар. Той може да бъде на разположение на наемателите си и при спешни случаи, тъй като е обучен да оказва първа помощ, пише на сайта му.

Каква е мотивацията на Миланов извън обичайните бизнес цели? Предприемачът разказва, че желае да съживи родното си село. "Може би тук, в Източна България, ще се появи една малка Германия", казва той пред "Билд". А Карола и брат ѝ Оливер Лойе вече са открили нови приятели на новото място: "Заедно се превърнахме в прекрасна общност, подкрепяме се взаимно", разказва жената.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    така е
    в България само българите не са хора даже и животните май са повече хора
  • 3
    1
    Мадам Карола Лойе,
    Мадам, нека разменим пенсиите си и после пак говори, че в България си отново човек. Само за три месеца, не повече и ще побързаш да се върнеш там откъдето си дошла...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари