Германия задмина Япония и вече е третата икономическа сила в света

1
Японският БВП се е ускорил през миналата година (+1,9% спрямо 1% през 2022 г.), докато германската икономика се е свила с 0,3%
Японският БВП се е ускорил през миналата година (+1,9% спрямо 1% през 2022 г.), докато германската икономика се е свила с 0,3%

Японският БВП се е ускорил през миналата година (+1,9% спрямо 1% през 2022 г.), докато германската икономика се е свила с 0,3%

Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по големина икономическа сила, показват публикувани днес предварителни данни за японския БВП, цитирани от Франс прес, предаде БТА.

Номиналният БВП на Япония през 2023 г. е бил около 4200 млрд. долара в сравнение с около 4500 млрд. долара за Германия, чийто номинален БВП беше подпомогнат от инфлацията в страната през миналата година. Но в реално изражение, т.е. без влиянието на инфлацията, японският БВП се е ускорил през миналата година (+1,9% спрямо 1% през 2022 г.), докато германската икономика се е свила с 0,3% според официалните данни, публикувани през януари.

Като износител Германия страда от слабото външно търсене, енергийните разходи за големия ѝ производствен сектор и лихвените проценти, повишени от Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит за справяне с инфлацията. Влошаващата се икономическа ситуация в Германия означава, че новата ѝ титла на трета световна икономическа сила, обещавана ѝ още от октомври миналата година от прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), се разглежда за измамна - особено като се има предвид, че е възможно след няколко години Индия да изпревари и Япония, и Германия, отбелязва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    Хи-хи-хи!
    Нека бачкат до припадък русите шваби, че ония брадясалите мюсюлмани да има какво да ядат и ебат!
  • 7
    1
    Ооо
    Нали се сриваше вчера Германия
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари