Германия търси отчаяно болногледачки

0
След направените промени в немското законодателство, болногледачите имат право да се възползват от минималната почасова ставка, да получават коледни добавки, както и отпуска
След направените промени в немското законодателство, болногледачите имат право да се възползват от минималната почасова ставка, да получават коледни добавки, както и отпуска Снимка: Дойче Веле

Обикновено те са на разположение 24 часа в денонощието, но им се плаща само част от положения труд. А работата е непривлекателна и много тежка. Чудно ли е тогава, че Германия изпитва хроничен недостиг на болногледачи?

По време на пандемията хората неведнъж ръкопляскаха на болногледачите и медицинския персонал в болниците. Но помагат ли аплодисментите?

Работещите в бранша отдавна се оплакват, че не получават адекватно заплащане за тежкия труд. Сега едно съдебно дело може да промени това, научаваме от публикация на “Зюддойче Цайтунг” (ЗЦ), пише Дойче Веле

През август една българска болногледачка спечели дело срещу своя работодател. Тя е била отговорна денонощно за 96-годишна жена, но получавала заплащане за едва 30 часа седмично. Нетното ѝ възнаграждение било едва около 1 000 евро месечно. Съдът реши: това работно време е "напълно нереалистично", а болногледачката трябва да получава заплащане за 21 часа на ден.

Искането за допълнително възнаграждение възлиза на 45 000 евро, от които се приспадат вече изплатените ѝ 6 700 евро. Предстои делото да бъде гледано на следваща инстанция, а окончателно решение по него се очаква най-рано догодина.

Еднакво заплащане за еднаква работа

От 30 юли важат нови правила като част от европейската директива, която регулира командироването на работници от една в друга държава-членка. Целта на промените е да осигурят идентични условия на труд. “За Европа трябва да важи еднакво заплащане за еднаква работа на еднакво място”, заяви германският министър на труда Хубертус Хайл.

По-честни правила на труд и повече равнопоставеност в тази сфера биха помогнали на хиляди европейци. 700 хиляди са жените, които се грижат за хора в нужда в домовете им в Германия. Повечето от тях идват от Източна Европа. След промените в директивата, те имат право да се възползват от минималната почасова ставка, да получават коледни добавки, както и отпуска. Освен това разходите за пътуване, хранене и настаняване вече не могат да бъдат удържани от заплатите им. Ако гражданин на държава в ЕС е работил над 12 месеца в Германия, към него трябва да се прилагат всички правила на трудовия пазар, които важат в страната. Представители на бранша обаче казват, че промените не разрешават напълно затрудненията, с които болногледачите се сблъскват. Сред основните предизвикателства са липсата на контрол и заобикалянето на закона от страна на работодателите.

Липсват 50 хиляди сестри и болногледачи

По информация на здравния министър Йенс Шпан, в Германия незаетите места за медицински сестри и болногледачи са около 50 хиляди. Според експерти, до 2030 година броят им може да достигне 300 хиляди.

През 2019 година Шпан пътува до Косово и Мексико, за да подпише споразумение, осигуряващо по-лесен достъп на тамошни обучени кадри до германския трудов пазар. По-късно беше основана и специална агенция за целта. Заради пандемията обаче набирането на кадри е “преустановено за неопределено време”, отговориха от здравното министерство на запитване на ДВ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари