Германия слага черни кутии в автономните коли

0
Черните кутии ще записват данни, само когато е включен автономния режим на колата
Черните кутии ще записват данни, само когато е включен автономния режим на колата

Самоуправляемите коли в Германия вероятно ще имат „черни кутии“, които да записват детайлна информация за инцидентите, подобно на самолетите, съобщава Ройтерс, цитирана от  idg.bg.

Източници твърдят, че предложението е на германския министър на транспорта Александър Добриндт – според него, шофьорите ще трябва да стоят пред волана, въпреки че от тях няма да се изисква да следят пътната обстановка или да извършват маневри.

Както може би сте се досетили, този ход следва трагичния инцидент с автопилота на Tesla, който погуби живот по-рано през месеца. Регулаторните ограни и производителите на автономни системи ще трябва да работят още по-усърдно, за да докажат безопасността на безпилотните коли.

Черните кутии на Добриндт ще се включват и ще записват данни, само когато е включен автономния режим на колата. Системата ще следи също така кога и дали шофьорът поема контрол над автомобила, за да определи чия е вината за инцидент, ако такъв се случи.

В този момент официално предложение няма, но се очаква до края на лятото проектозаконът да бъде внесен в различни регулаторни органи за разглеждане и одобрение.

Източник: idg.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари