Германия ни дължи 64 милиарда лева, заради Втората световна война?

1
Полша, Гърция и други страни отново повдигнаха официални претенции за астрономически суми, които Германия трябва да им изплати като репарации
Полша, Гърция и други страни отново повдигнаха официални претенции за астрономически суми, които Германия трябва да им изплати като репарации

Полша, Гърция и други страни отново повдигнаха официални претенции за астрономически суми, които Германия трябва да им изплати като репарации заради Втората световна война.

В същото време България, макар че е подписала договор с Оста, също има да взема милиарди, но като дълг от нацисткия режим, пише 168 часа.

Според съвременни изследвания на чужди автори Третият райх по време на войната е имал да ни дава 1,5 млрд. райхсмарки.

При това трябва да се има предвид, че задължението, формирано не само по спогодбите в периода 1941-1944 г., а заедно с това от преди войната, е по-голямо.

Нещо повече - парите се дължат от тогавашната държавна банка - "Райхсбанк", чийто пряк наследник в наши дни се явява "Дойчебанк".

Всъщност сериозно българско изследване върху точните суми, които ни е дължал

Третият райх в онези години, липсва. Има обаче различни изказвания на наши държавници от онази епоха, които дават някаква представа за реалните задължения.

От спогодбата, а и от споразумението между Българската народна банка (БНБ) и Главното управление на кредитните каси на Райха в Берлин става ясно, че "за да се предотвратят смущения в стопанския живот на България", двете страни се договарят БНБ да предоставя необходимите суми в левове за покриване нуждите на германските войски в България.

Повече прочети ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари