Германия казва "Сбогом" на ядрената енергия

2
Некарвестхайм, една от последните три атомни електроцентрали в Германия, трябва да бъде затворена на 15 април
Некарвестхайм, една от последните три атомни електроцентрали в Германия, трябва да бъде затворена на 15 април Снимка: ЕРА - EFE / Ronald Wittek

На 30 май 2011 година германското правителство, водено от консервативния канцлер Ангела Меркел, обяви план за затваряне на всички ядрени реактори до 2022 година

Германия ще затвори на 15 април последните си останали атомни електроцентрали, отбелязвайки края на повече от 60-годишния опит на страната в ядрената енергия и дългогодишна ера на френско-германско сътрудничество.

Първата атомна електроцентрала в Германия, малка пробна централа на име Кал, започва да доставя енергия към мрежата през 1961 година. Това беше последвано от години на бърза експанзия, но в същото време се разви силна контракултура, особено след основаването на Зелената партия на Германия, предава EURACTIV.

Ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 година беше фаталният камбанен звън за ядрената енергетика в Германия с най-голямата антиядрена демонстрация, провеждана някога, на която се събраха около 250 000 души. На 30 май германското правителство, водено от консервативния канцлер Ангела Меркел, обяви план за затваряне на всички ядрени реактори до 2022 година.

На 15 април ще бъдат спрени последните три реактора. „Ядрените електроцентрали рано или късно ще бъдат демонтирани“, каза вицеканцлерът Роберт Хабек на 9 април.

Месеци наред централите работеха в авариен режим, тъй като енергийната криза в Европа отложи планираното им спиране в края на 2022 г. с няколко месеца.

Последните ядрени реактори захранваха мрежата с 70 гигаватчаса на ден, покривайки около 3 до 7% от германското търсене на електроенергия.

Ядрената енергия отдавна е тема, която разпалва обществен дебат в Германия, предизвиквайки критики както от либерали, така и от консерватори, докато зелените политици приветстват постепенното премахване.

„Поетапното спиране е преди всичко окончателно навлизане в сигурно и нискорисково, достъпно и чисто енергоснабдяване, тоест в ерата на възобновяемите енергийни източници“, каза лидерът на зелената партия Рикарда Ланг.

Либералите настояват, че ядрената енергия е необходима, за да се осигури достатъчно енергийно снабдяване.

„От моя гледна точка продължаването на работата на атомните електроцентрали е необходимо за енергийната сигурност и премахването на енергията от въглища“, каза Биджан Джир-Сарай , генерален секретар на либералната Партия на свободните демократи.

Социалдемократите отхвърлят този аргумент.

„Енергийните ни доставки са сигурни. Тези, които казват обратното, го правят единствено, за да всяват страх сред населението“, каза говорителят на социалдемократите за енергийната политика Якоб Бланкенбург.

Консерваторите поставят под въпрос благоприятния за климата характер на спирането на централите.

„Демонтирането на атомни електроцентрали е черен ден за опазването на климата в Германия, каза Йенс Шпан, говорител на енергийната политика на опозиционния десноцентристки ХДС и бивш здравен министър.

Наблюдателите отбелязват, че правителството на ХДС в крайна сметка е постановило тяхното закриване и че самата партия е участвала в изборите през 2021 година, настоявайки те да бъдат закрити по график.

Германската общественост е разделена по темата, въпреки че ядрената енергетика спечели позиции през последните години поради енергийната криза. Според скорошно проучване 52% от германците подкрепят удължаването на времето за работа на ядрените реактори, докато 37% отхвърлят идеята.

Отказът на Германия от ядрената енергия повлия и на отношенията в сърцето на Европа – френско-германското дуо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    А-ха-ха-хах!
    Милите швайни! Какво друго им остава, освен да си намажат обилно дупетата с вазелин и да ги обърнат към Владимир Владимирович с надеждата да ги оноди, че да не са на тъмно и студено!
  • 9
    1
    бравос
    да приготви едни здрави пари за покупка на енергия! „зелената енергия“ ще я изяде на зелено!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари