Бавария иска да продължи да ползва ядрена енергия

1
Премиерът на провинцията Маркус Зьодер иска федералното правителство да промени закона за закриване на ядрената енергия
Премиерът на провинцията Маркус Зьодер иска федералното правителство да промени закона за закриване на ядрената енергия Снимка: Facebook

Премиерът на провинцията Маркус Зьодер иска федералното правителство да промени закона за закриване на ядрената енергия

Германската провинция Бавария поиска да продължи да експлоатира ядрени електроцентрали на собствена отговорност. Това заяви премиерът на провинцията Маркус Зьодер, предаде News.bg.

Провинцията, където се намират много от най-успешните производители износители в Германия, иска федералното правителство да промени закона за закриване на ядрената енергия, за да позволи експлоатацията на такива атомни електроцентрали под отговорността на държавата, поясни Зьодер.

Докато кризата не приключи и преходът към възобновяеми енергийни източници успее, ние трябва да използваме всяка форма на енергия до края на десетилетието, допълни той.

По думите му Бавария е готова да поеме тази отговорност, тъй като провинцията иска да бъде пионер в изследванията на ядрения синтез и да изгради свой собствен изследователски реактор.

Германия дръпна шалтера на последните си три атомни електроцентрали в събота, тъй като Берлин изпълнява плана си за производство на електроенергия от напълно възобновяеми източници до 2035 г.

Окончателното спиране, планирано за края на 2022 г., беше отложено миналото лято за тази година, след като нахлуването на Москва в Украйна накара Германия да спре вноса на руски изкопаеми горива и породи опасения относно енергийната сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    7
    Bonkerz
    За многознайковците ще кажа, че не карам такси, нито се возя. Не чета фейсбук, който е пълен с руски глупости, много добре знам къде е Путин - крие се в бункер под земята и всеки ден заплашва Европа и света с ядрена война. Но през 1994 г. С меморандума от Будапеща Украйна се отказва от 1800 ядрени бойни глави, в замяна на признаване на суверенитета и защита от Русия, САЩ, Великобритания. Сега всеки диктатор и ислямски фундаменталист ще иска да се сдобие с ядрено оръжие, ако види че само това би възпряло др страна от агресия, а не международния ред и договори (Русия много пъти е подкрепяла агресията на САЩ с подкрепа на резолюции на ООН, вместо вето, няма разлика между тях, но едните са кравари, а другите братушки). Вие как ще оборите логически и с факти мнението ми? И вземете прочетете малко българска история, повечето от войниците участвали в руско-турската война са живели на територията на днешна Украйна, която има държавност от 1552 година, а даже и по-рано когато е имало КИЕВска Рус, Московитите са били у гъбите.
  • -2
    6
    Bonkerz
    Тролвайте си, няма да заблудите никой. Както плашихте гаргите, че ще останем без никакъв газ, ще умрем от студ и глад и тока щял да поскъпне до небесата, ЕС ще се разпадне, Путин ще завладее Украйна за 3 дни и Европа ще му се примоли и ще падне на колене... ама се радвате на цените и шашмите на Лукойл като зареждате гориво (всяка година Лукойл докладва загуби между 200 и 500 милиона лева, щото явно е благотворително дружество). Митът за „евтиния руски газ“ продължава да съществува в публичното говорене, но той отдавна няма нищо общо с реалността. През 2021 г. въпреки силното търсене на газ Русия ограничи доставките за Европа, създавайки изкуствен дефицит, което рязко повиши цените в Европа. Малко преди Коледа борсовата цена на газа (TTF) достигна поскъпване от близо 900% на годишна основа. Към тази цена е обвързана цената за доставката на руски газ. С началото на войната в Украйна газът достигна още по-високи рекорди. В момента цената на азерския газ, който България внася, е поне две трети по-ниска от цената на руския газ. Така че през последната година за евтин руски газ въобще не може да се говори. Но дори преди това руският газ не беше толкова евтин – още през 2019 г. България внесе американски втечнен газ, който беше на по-ниска цена от руския, въпреки голямото разстояние.
  • 8
    5
    Русенец
    До 2: Миналото лято зелената енергия от слънчеви панели се изкупуваше на 60 ст. Днес се изкупува на 15 ст. И за това ли са виновни руснаците?
  • 12
    4
    до 2
    15 дни без слънце и вятър и ще те питам какво мислиш за „зелената енергия“! Всъщност ти не мислиш, гълташ като пате гореща каша какво ти пишат във фейса и блоговете! Сигурно вечер като си лягаш, проверяваш дали Путин не е под кревата ти!
  • 15
    3
    до 2
    Изключително задълбочено изказване, вижда се дълбочината и всеобхватността на икономическите ти познания и за фактологията по темата. Караш такси, нали?:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари