Германия и Франция в спор за съдбата на Гърция

0
Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Алексис Ципрас в началото на срещата в Брюксел.
Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Алексис Ципрас в началото на срещата в Брюксел.

Лидерите на Германия и Франция влязоха снощи в задочен спор за оставането на Гърция в еврозоната, а Атина заяви готовност за "честен компромис" преди срещата на върха на 19-те членки на ЕС, ползващи еврото.

Преди това бе отменена срещата на върха на 28-членния съюз, на която трябваше да бъде казано дали има сделка или не с Гърция и да се обсъдят мерки в зависимост от резултата. Това стана след 8-часови преговори на финансовите министри на еврогрупата, започнали в събота. Те продължиха и вчера, като бе съобщено за напредък, но някои закони трябва да бъдат приети до сряда, за да се върне доверието в Атина.

"Няма да има споразумение на всяка цена", заяви канцлерката Ангела Меркел на влизане в срещата на върха. "Франция ще направи всичко за постигане на споразумение, позволяващо Гърция да остане с еврото", каза френският президент Франсоа Оланд. Той отхвърли плана на Берлин за временно изключване на Гърция от еврозоната.

Според "Франкфуртер алгемайне зонтаг цайтунг" той бил представен от германския финансов министър Волфганг Шойбле на колегите си от еврогрупата и бил от две точки на една страница.

Той настоява Гърция да направи незабавни и обхватни подобрения в офертата, одобрена от парламента (виж графиката). Изисква се активи за 50 млрд. евро да бъдат поверени на специален фонд в Люксембург, който да може да ги продава и да погасява дългове. Втората точка предвижда преговори с Атина, за да напусне еврозоната за поне 5 години, като през това време преструктурира дълговете си. Гърция обаче остава членка на ЕС и продължава да получава хуманитарна и техническа подкрепа, както и такава, стимулираща икономическия ръст.

Италианският премиер Матео Ренци скастри Германия. "Гърция не бива да бъде унижавана. Италия не желае тя да излиза от еврото, а на Германия казвам: стига, значи стига", заяви той за в. "Месаджеро".

Гърция е готова за честен компромис и заради това споразумение може да бъде постигнато още днес, ако всички поискат това”, заяви Ципрас преди вчерашната среща в Брюксел.

Заради липсата на доверие Натискат Атина да приеме спешно закони до сряда

Преговорите приключиха вчера с напредък и основа за споразумение, но пред Гърция има нови условия, заяви финландският финансов министър Александър Стуб след срещата на еврогрупата. Нейният шеф Йерун Дийселблум също каза, че има напредък, но и че още има големи проблеми. А австрийският министър на финансите Ханс Йорг Шелинг заяви, че гръцкият парламент в понеделник трябва да реши дали подкрепя всичко, прието в неделя.

Стуб посочи три важни момента от основата за сделка. Първо, Гърция да приеме някои закони до сряда, 15 юли, за да си върне доверието на европейските партньори. Второ, правителството да предприеме тежки реформи в данъчната система, пенсионната система и програмата за приватизация. Трето, при преговори за помощ от Европейския механизъм за стабилност пакетът трябва да бъде одобрен от правителството и парламента.

Ройтерс твърди, че се настоява бързо да бъдат прокарани законите за увеличаване на ДДС и гарантиране на независимост на статистическата служба.

Капиталов контрол и при споразумение

След като банковата ваканция бе въведена първоначално за седмица, а после бе удължавана с по няколко дни, министърът на икономиката Георгиос Статакис заяви, че капиталовият контрол може да продължи с месеци дори при сделка, предаде АФП.

"Ако има споразумение, банките ще отворят много скоро - до седмица, тъй като Европейската централна банка ще осигури средства чрез механизма за спешна ликвидна помощ", заяви Статакис пред Би Би Си. Министърът обаче добави, че "капиталовият контрол ще остане в някаква степен още няколко месеца, преди напълно да бъде премахнат". От две седмици гърците може да теглят от банкомати само до 60 евро на ден.

За да спестят на гърците напразното редене на опашки, трима компютърни специалисти създадоха мобилно приложение, показващо къде се намира най-близкият банкомат и дали е зареден с пари. То вече е достъпно за телефони с операционна система "Андроид" и скоро ще може да се ползва и с тази на "Епъл". Безплатното приложение показва дали машината за теглене на пари е "празна", дали разполага "само с банкноти по 50 евро", или има "и банкноти по 20 евро".

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари