Гергана Пейчева сломи световна шампионка

12
Силен старт на българските гросмайстори на турнира в Узбекистан
Силен старт на българските гросмайстори на турнира в Узбекистан Снимка: БНР

Силен старт на българските гросмайстори на турнира в Узбекистан

Страхотна българска победа в първия ден на световното първенство по ускорен шах и блиц в Самарканд, Узбекистан. Гергана Пейчева сломи бившата шампионка на планетата Александра Костенюк. Тя игра с белите фигури и принуди рускинята да се предаде на 113-ия ход.

Победи записаха и почти всички останали родни гросмайстори. При жените Антоанета Стефанова се наложи с черните фигури над Ирода Кхамракулова (Узбекистан), а с белите Нургюл Салимова се справи с Хулкар Тохирьонова (Узбекистан), предаде bTV Спорт.

Единственият ни представител при мъжете Иван Чепаринов се справи с Реймънд Сонг (Тайван). Единствено най-младата - Надя Тончева, загуби на старта от Аян Алахвердиева (Азербайджан).

Първенството по ускорен шах приключва в четвъртък, а това по блиц е на 29 и 30 декември. Наградният фонд при мъжете е 350 000 долара, докато при жените е $150 000. Световните шампиони ще вземат съответно $60 000 и $40 000. По регламент мъжете ще играят 13 кръга рапид и 21 кръга блиц, докато при жените ще има 11 партии рапид и 17 блиц.

Заради хаоса с федерациите и финансирането, българите участват изцяло благодарение на спонсори. Наскоро Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ) бе приета за член на еждународната, но няма лиценз от ММС. Лиценз има БФШ 2022, която пък не е призната от ФИДЕ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Дсеррррр4444
    Браво на девойката!Много на възрастта на тези момичета имат да се учат от тях.Разни силиконки,голотии,чалгаджийки!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари