ГЕРБ се надяват на русенско лоби

0
Петима на двама, на един  се обособи русенската представителна осморка относно новото управление на България.
Петима на двама, на един се обособи русенската представителна осморка относно новото управление на България.

Парламентът одобри вчера кандидатурата на Бойко Борисов за министър-председател, както и новия министерски съвет поименно и като структура. "За“ Борисов да застане начело на правителството гласуваха 149 народни представители,  85 бяха "против", „въздържали се“ нямаше. По-шарени бяха другите две гласувания, но не създадоха проблем.

Русенските депутати спазиха партийната дисциплина и вота им бе според този на съответната парламентарна група, пише днес "Бряг", който е взел и коментари от депутати. Петима местни избраници дадоха гласа си за новия кабинет, двама бяха против, а един гласува различно в трите вота, коментира вестникът.

Картината на техния вот показва, че народните представители от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов, както и Румен Христов от реформаторите и Искрен Веселинов от Патриотичния фронт, са подкрепили всички предложения за ново правителство и премиер. Опозицията в лицето на Добрин Данев от БСП и Ферихан Ахмедова от ДПС е гласувала против новото правителство.

Единствено на Георги Недев гласуването е "плаващо", защото групата му БДЦ беше "за" Борисов като премиер, прие структурата на новия кабинет, но не и персоналния му състав. Петима на двама, на един  се обособи русенската представителна осморка относно новото управление на България. Надеждите на парламентаристите, които смятат, че този кабинет трябва да го има, са свързани със стабилност. От ГЕРБ се надяват и на сформиране на русенско лоби, патриотите пък ще настояват стъпка по стъпка да се изпълняват приетите от управляващите техни идеи.

Опозицията направи напречен разрез на кабинета и партийното поведение. От БСП и ДПС смятат, че Борисов трудно ще балансира пъстрия си министерски съвет, а че персонални промени може да има, предполагат вече от БДЦ. В деня на съставяне на новото правителство на България русенските депутати не се ангажираха с прогноза за неговата трайност.

ПОДКРЕПАТА

Пламен НУНЕВ:

За да има резултат от реформите, те трябва да се започнат незабавно

"Правителство на стабилна България", така характеризира новия кабинет русенският депутат от ГЕРБ Пламен Нунев. Но и на компромиса, допълни той и поясни, че след почти две години всички са изправени пред поредица от предизвикателства. Правителството е проевропейско, защото няма други външнополитически сценарии освен евроатлантическите, на второ място е реформаторско, допълни още Пламен Нунев. Причината за спешната нужда от реформи е в констатацията, че структурата на организация и контролът в някои сектори са остарели и не отговарят на нуждите и изискванията на гражданите. Русенският депутат смята, че за да има резултат от реформите те трябва да се започнат незабавно. В някои сектори мерките ще са непопулярни, но пък ще доведат до стабилност, убеден е Нунев. "Затова с нашите партньори от Реформаторския блок и силите, които декларираха подкрепа - Патриотичния фронт и АБВ, поемаме отговорността да работим за преодоляване на поредица от предизвикателства", обясни още Нунев и декларира, че всички показват нов вид политическо поведение в името на стабилността, макар и с компромиси. Депутатът е убеден, че всички избрани от 19 многомандатен избирателен район трябва да работят заедно, за да се реализират успешно започнатите проекти и да се спечелят нови в следващия програмен период." Убеден съм, че трябва да има русенско лоби, да се стараем с всички сили и добрите неща за Русе и областта да се случат", завърши Нунев.

Искрен ВЕСЕЛИНОВ:

Подкрепата на Патриотичния фронт е кредит на доверие

Искрен Веселинов даде да се разбере, че подкрепата за новия кабинет, дадена от Патриотичния фронт е кредит на доверие. Той ще трябва да се изплаща, така както сме разписали документа за нашата подкрепа, каза Веселинов. Русенският депутат изтъкна, че за патриотите е важно да се изпълняват конкретно заложените в програмата им приоритети, като даде за пример провеждането на референдум за задължително гласуване, заедно с местните избори догодина. Всички конкретни неща, които сме заложили, трябва да се направят през четиригодишния период на работа на този кабинет, смята Веселинов. Така потвърди, че очакванията на патриотичния фронт в този смисъл са за пълен мандат на новото правителство. То ще може да разчита на подкрепата на Патриотичния фронт, докато се спазват предварителните договорености по програмата.

ОПОЗИЦИЯТА

Добрин ДАНЕВ:

Бях неприятно изненадан от това, което се случи още от първия ден

Добрин Данев от "БСП лява България" заяви, че неговата група ще бъде различна от предходната опозиция и би подкрепила решения, които са добри и полезни за хората. "Бях неприятно изненадан от това, което се случи още от първия ден, имаше противоречиви изявления от членове на някои от партиите, които подписаха споразумение. Мисля, че ще е трудно на премиера да намира баланса, още от първия ден се видя, че ако няма здрава ръка, реформи и политики в правилната посока ще е трудно да се работи, затова и не мога да дам прогноза дали този кабинет ще изкара пълен мандат", заяви още Добрин Данев.

Ферихан АХМЕДОВА:

Бойко Борисов е в капан с тази коалиция

Ферихан Ахмедова пък заяви, че безпрецедентният модел с три участващи и една подкрепяща партия й прилича на "орел, рак, щука и още нещо". ГЕРБ пропагандира стабилност, но преди това трябва да постигне стабилни отношения на партньорите в коалицията, защото ако не го направи няма как да управлява страната. Реформите, за които говорят от РБ, ги виждаме като увеличаване броя на министри и вицепремиери, което е знак за апетит за много власт. "Вицепремиер за коалиционната политика говори за това, че ние като данъкоплатци ще плащаме за основната функция един да усмирява останалите", коментира още Ахмедова. Тя допълни, че се дублират функции при вице за европейски политики и институционални въпроси и еврофондове. "Държавата дали е извън институциите или целта е да намерим местенце за някого", запита още ДПС-депутатът. Разделянето на министерства пък ще доведе до увеличаване на администрацията, в това Ферихан Ахмедова видя първата реформа на реформаторите. Ахмедова не видя стабилност и в подкрепата на Патриотичния фронт, който ребром заяви, че ще подкрепя това правителство, докато провежда исканите от тях политики. И маркира въвеждането на наборна служба, разполагане на ракети "земя-земя" в Южна България и служение на български език във всички религиозни храмове. Анализът на Ахмедова показва, че представителят на левите Ивайло Калфин вместо да формулира основния проблем - бедността, разми всичко с други 20 приоритета. "Бойко Борисов е в капан с тази коалиция, по-добрият вариант беше да направи десен кабинет и да търси тематични мнозинства", заключи още Ахмедова.

Гласувалият за Борисов, но срещу министрите Георги НЕДЕВ:

Комбинацията от десни партии с една лява в българската политическа действителност не работи добре

Георги Недев от група "Български демократичен център" обясни подкрепата в зала персонално за Бойко Борисов като премиер, с това, че няма алтернатива в настоящия момент и е демократично най-голямата партия да излъчи министър-председател. От тук нататък силно се съмнявам в устоите на това мнозинство за подкрепа на правителството, каза Недев. Той се аргументира с факта, че комбинацията от десни партии с една лява в българската политическа действителност не работи добре.  "Считаме, че Патриотичният фронт и Реформаторският блок, които са олицетворение на дясната идея, също имат вътрешни проблеми. За нас това е по-скоро аритметично мнозинство, отколкото съвкупност от идеи, които да водят България напред", каза още Георги Недев. Той поясни, че БДЦ не е против самата структура на правителството, затова и групата е гласувала "за", но не приема персоналния състав. "Там има хора без качества на експерти, които да изпълнят мисията, с която са се нагърбили в този тежък момент", обясни Недев. Въпреки че се въздържа от прогнози, депутатът е почти сигурен, че на Бойко Борисов ще му се наложи да прави персонални промени в правителството. Няма да подкрепяме безпрекословно ГЕРБ, но ще бъдем "за" конкретни политики, които съвпадат с нашите идеи и платформа и сме убедени, че са добри за българите", заяви Георги Недев

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари