ГЕРБ прокарват осъждани да получават лиценз за охрана

1
Сега това е забранено, но шестима гербаджии, сред които Красимир Ципов и Пламен Нунев, предлагат промяна
Сега това е забранено, но шестима гербаджии, сред които Красимир Ципов и Пламен Нунев, предлагат промяна Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Сега това е забранено, но шестима гербаджии, сред които Красимир Ципов и Пламен Нунев, предлагат промяна

Поредна порция лобистки поправки се опитват да прокарат депутатите от ГЕРБ в края на мандата си в НС. Предлаганите от тях изменения в Закона за частната охранителна дейност ще позволят осъждани в миналото хора, но вече реабилитирани, да получат лиценз за охрана. Сега това е забранено, но шестима гербаджии, сред които Красимир Ципов и Пламен Нунев, предлагат промяна, пише вестник Дума.

Управляващите са се разбързали и да занижат изискванията към служителите на охранителните фирми. Според тях е допустимо да отпадне задължението охранителите да са поне със средно образование и те да имат само основно. Гербаджиите мотивират занижаването на критериите с липсата на достатъчно хора, които да покрият изискванията, особено предвид това, че "динамиката на определени охранителни дейности налага набирането на голям брой служители".

ГЕРБ твърдят, че действащите разпоредби не предвиждат възможност за превъзлагане на дейностите и ограничават частните охранителни фирми да ползват подизпълнители при търговската си дейност. Заради това те настояват за създаването на раздел "Подизпълнители". В него се залагат изисквания към дейностите по охрана, които са преотдадени на трето лице. Подизпълнителят, например, вече ще трябва да притежава необходимия лиценз в зависимост от вида на осигурената охрана.

Твърденията им, че частниците досега не са имали право да наемат подизпълнители за участие в обществени поръчки, обаче са опровергани от "Сега". Изданието дава пример от 6 януари, когато НЗОК избира "ВИП Секюрити" за денонощна невъоръжена охрана на сградата на СЗОК и РЗОК в София, както и 10-часова дневна охрана за останалите обекти на здравната каса в страната. Договорът е за 36 месеца и е на стойност 2 500 000 лв. без ДДС. Фирмата е декларирала, че ще използва 6 подизпълнителя, като единият от тях - дружеството "Агенция за сигурност, охрана и проучване - ЩИТ" ЕООД, ще изпълнява 23% от всички дейности в обществената поръчка.

В края на 2019 г. фирмата "Боду" ООД е спечелила 4-годишен договор за над 4,6 млн. лв. с НЕК за денонощна въоръжена охрана на стените на язовирите "Розов кладенец", "Овчи кладенец", "Ковачево", "Скалица", както и на дюкер "Ковачево". И при тази обществена поръчка е деклариран подизпълнител за охранителните дейности - дружеството "Голдън секюрити" ЕООД.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари