ГЕРБ: Липсват обещаните 37 милиона лева за увеличение на заплатите в градския транспорт

0
В бюджета на Столична община виждаме много пропуски и почти никакви гаранции, заяви Антон Хекимян
В бюджета на Столична община виждаме много пропуски и почти никакви гаранции, заяви Антон Хекимян Снимка: БТА

В бюджета на Столична община виждаме много пропуски и почти никакви гаранции, заяви Антон Хекимян

Поискахме спешна среща с кмета на София Васил Терзиев, за да обсъдим основните теми, свързани със заплащането на транспортните работници, пътната безопасност, здравеопазването и културата. В този бюджет виждаме и много пропуски и почти никакви гаранции, особено когато става въпрос за заплатите на шофьорите в градския транспорт, посочи общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Той уточни, че идеята на срещата е била да получат отговори, но по думите му не са ги намерили. Хекимян каза, че са поставили и техните искания.

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев твърди, че липсват 37 милиона лева, с които ще се плати вече обещаното и подписано увеличение на заплатите в градския транспорт. „Обясненията, които дотук получаваме, са, че тези 37 млн. лева кметът и администрацията ще ги вземат от софиянци. Парите ги няма в бюджета“, коментира общинският съветник. По думите му се очаква да се продадат билети и карти, така че 37 млн. лева повече да постъпят в хазната. Нещо, което според нас е нереалистично, което обрича на дефицит икономическата рамка на обществения транспорт, посочи още той, предаде БТА.

Георгиев каза, че колегата му Димитър Вучев (ГЕРБ-СДС) е изчислил, че за да се изпълни обещанието на кмета, без да има дефицит, трябва да бъдат продавани 65 хил. билета повече всеки ден. В рамките на разговорите за бюджета, които започнахме, ние ще търсим адекватни решения – увеличение в приходната част на бюджета, коментира общинският съветник.

По думите му от обещаните от кмета 380 млн. лева повече данъци, няма никакви пари в бюджета, а ако се предвидят 38 млн. лева увеличение, ще успеят да съберат повече данъци, за да успеят от старите натрупани задължения да покрият заплатите. Ако техните прогнози се покриват само от нови продажби, трябва да продадем с 30% повече билети в София, посочи още той.

На този етап единственият гарантиран начин за осигуряване на тези 37 млн. лева е буквално, формално продаване на 65 хил. билети на ден, разбира се, нереалистична и невъзможна цел, каза общинският съветник Прошко Прошков (ГЕРБ-СДС). Според него кметът има очаквания за повишаване на пътникопотока и продажба за поне няколко милиони отгоре на допълнителни превозни документи, но по думите му това е нереалистична прогноза, защото ръстът, който са направили след COVID-19 пандемията и енергийната криза, и възвръщането на нивата на пътниците преди пандемията, сега се забавя по естествен процес.

Може да се окаже, че тези 37 млн. лева са пресметнати с някакво "криво сметало" и те са около 22 млн. лева, или 15 млн. лева се губят съвсем реалистично по отношение на покриването на това задължение към синдикатите, посочи още Прошков и заяви, че настояват да получат проекта на икономическа рамка, независимо дали балансиран или не. По думите му транспортна комисия трябва да започне разглеждането, а те ще извикат всички транспортни оператори на среща.

БТА припомня, че вчера кметът на София Васил Терзиев съобщи, че заплатите на работещите в градския транспорт ще се увеличат с 15% от първи март 2024 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Арменско ако
    Мирише яко
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари