ГЕРБ и ПП вдигнаха скандал по време на предизборен дебат

1
Водачи на листи на ГЕРБ и ПП се сблъскаха по отношение на енергийните доставки и пенсиите
Водачи на листи на ГЕРБ и ПП се сблъскаха по отношение на енергийните доставки и пенсиите Снимка: кадър BTV

Водачи на листи на ГЕРБ и ПП се сблъскаха по отношение на енергийните доставки и пенсиите

Мерките на първо време, които предлагаме, са за овладяване на инфлацията. Не можем да говорим, че управлението няма отношение към инфлацията. Цените на електроенергията, мерки за бизнеса, преструктуриране на фонд „Енергийна сигурност“, за да има възможност за компенсация и за газ, са част от предложенията на ГЕРБ-СДС. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич Деница Сачева в предаването „Лице в лице“ по БТВ в рамките на предизборен дебат.

„Ако имаше по-рано компенсации за газа, нямаше да се стигне до тези нива на инфлацията в момента. Трябва да се разследва какво се случи по време на управлението на четворната коалиция. Добре е да видим дали е била нулева толерантността към корупцията, защото има данни, показващи, че това не е точно така“, подчерта тя.

„Хората са разумни и няма да повярват на лъжите на ГЕРБ. Наивно е да се вярва, че ако Бойко Борисов дойде на власт, веднага цените на бензина ще паднат. Това са тотални глупости“, заяви в отговор водачът на листата на ПППродължаваме промяната“ в Ловеч Искрен Арабаджиев.

По думите му мерките за компенсации на бизнеса не са закъснели. „Първо трябваше да се види дали те са финансово устойчиви. Инфлацията в момента в целия свят е заради енергоизточниците. Друга причина е, че големият диверсификатор Борисов, когато си тръгваше от власт ни остави 90% от газа да купуваме от Русия“, подчерта той.

„Има и местен компонент за инфлацията, но голямата част е върху енергоизточниците. Тотална лъжа е за посредниците. Целият газ, който купуваме е през борсата и на най-добрата цена в момента“, подчерта представителят на ПП.

Сачева не се съгласи и допълни, че неведнъж са показвали документи за това, че продължаваме да купуваме руски газ през посредници. „Откакто не сте на власт, бензинът започна да пада“, отсече тя и го попита защо газовата връзка още не е завършена, година и половина по-късно. Най-важните стъпки бяха г-н Петков да отиде при една празна тръба и да завърти крана. Това ясно показва коя е диверсификацията, към което вие се стремите“, обяви Деница Сачева.

„Големият въпрос е защо не обявихме международен дългосрочен търг още през април-май месец? Защо тръгнахме танкер по танкер да уреждаме въпроса“, чуди се Сачева.

Арабаджиев допълни, че моментът не е бил подходящ за такъв търг, освен това цените на борсите са се увеличили.

Темата бе отклонена към доходите на пенсионерите.

„Пенсионният модел беше разбит и тотално необезпечен от четворната коалиция. Ние многократно алармирахме, че се правят необезпечени финансирания“, предупреди Сачева.

Арабаджиев поясни, че са заварили тежко наследство от ГЕРБ. Това е наложило да се увеличат ударно пенсиите. „Заварихме и три липсващи години в индексациите на пенсиите. Ние наистина увеличихме пенсиите за 7 месеца в сравнение с цялото управление на ГЕРБ. Може би това се дължи на вашия мижав интерес към увеличаването на пенсиите през двата ви мандата“, разясни той.

Сачева упрекна опонента си в популизъм. Тя не се съгласи, че ГЕРБ не са вдигали пенсиите. Пенсиите бяха увеличени с 20% през 2009 г. От 1 октомври 1/3 от българските пенсионери само ще получат увеличение на пенсиите“, съобщи Сачева.

„Откакто ГЕРБ не са на власт в бюджета са влезли над 15 млрд. лева от подобрена събираемост на приходите. Тези средства отиват при хората. Това е политиката на ПП, а не 12 години стабилна бедност при ГЕРБ“, отговори ѝ Арабаджиев.

„Ние ще продължим със спирането на течовете и кражбите, няма да рекетираме фирмите, имаме ръст на производството. Изчисленията ни показват, че доходите могат да растат. Напълно възможно е минималната работна заплата да стане 1500 лева. Стремим се към по-добро разпределение на средствата“, обясни водачът на листа от ПП.

Сачева се изненада от тези прогнози. Тя посочи, че в страната има икономическа нестабилност. „12 милиарда лева дефицит е вашият резултат“, захапа го лидерът на листа от ГЕРБ-СДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари