ГЕРБ хванати в крачка: Едно говори Борисов, друго става...

1
Има разминаване между заявеното от премиера Борисов в петък и текста на внесените законови промени днес
Има разминаване между заявеното от премиера Борисов в петък и текста на внесените законови промени днес Снимка: Кадър You Tube

Активна законодателна инициатива от партия ГЕРБ през днешния ден.

След проекта за изменение на Конституцията, управляващите внесоха и предложение за промени в Изборния кодекс. Целта е да се въведе машинното гласуване още на следващите избори. Има и предложение за процедура за избор на Велико народно събрание. Има обаче разминаване между заявеното от премиера Борисов в петък и текста на внесените законови промени днес, пише Frog News.

Проектозаконът е бил депозиран в НС. Предложението е да се осигури машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели в страната. Освен това, управляващите искат да дадат и възможността гласоподаветелите сами да избират начина, по който иска да упражни правото си на вот - с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Тази бройка е записана и в сегашния изборен кодекс.

Темата стана обект на дискусия между депутатите в Народното събрание в началото на тази година. Тогава обаче консенсус не бе постигнат. Освен всичко, според анализатори времето за обезпечаването на всеки район с подобна технология ще бъде недостатъчно.

Сред предложенията на управляващите е и глава, която урежда начина на избиране на Велико народно събрание. Става дума за смесена процедура, като "200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 по мажоритарна", посочват от пресцентъра на управляващите.

По време на напоителното си слово в петък обаче премиерът Борисов заяви, че предложението на управляващите е при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280. Точно тук се получава и разминаване. Каква е причината за него - не е ясно.

Припомнете си какво каза премиера на 14 август:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари