Георги Рачев: Този декември може да е най-топлият за последните 50 години

0
Вижте какви аномалии във времето имаше през изминалата година
Вижте какви аномалии във времето имаше през изминалата година Видео: bTV

Вижте какви аномалии във времето имаше през изминалата година

До момента декември месец е с близо 4° над нормата. Въпрос на още няколко дни е да разберем дали ще е най-топлият за последните 50 години“. Това обяви в ефира на bTV климатологът проф. Георги Рачев в анализ за времето в България през изминалата година.

„Интересна година беше от метеорологична и от дори от климатична гледна точка. Беше много разнообразна, но не се случиха много страшни неща у нас“, уточни климатологът.

Той напомни, че и миналата зима беше по-скоро мека и топла, особено февруари. За сметка на това пък имахме студена пролет. Пред март 2022 г. средната температура е с над 2,5° средностатистическата норма. Лятото пък беше с умерени температури и с валежи в нормата, а есента – топла, с 1-2 градуса над нормата за тези месеци.

Валежите са били в норма, като се изключи сухият октомври, и язовирите са пълни.

Температурни аномалии по света

В Австралия бяха отчетени температурни рекорди от порядъка на 50°, живеем във време на крайности, коментира проф. Рачев.

Той припомни и за температурните аномалии във Великобритания тази година. Още през януари в Лондон беше измерена температура от 16°, която е много висока за града в тази период. Между 14 и 20 юли на Острова са подобрени няколко рекорда. През лятото пък в столицата на Великобритания за първи път беше отбелязана температура около и над 40°. Може би лятото на 2022 г. ще се окаже една от най-топлите за страната

Освен във Великобритания рекордно високи температури са измерени и във Франция – в повече от 65 населени места, и в Северна Германия – Хамбург.

В Европа се подобриха редица местни рекорди и няколко национални рекорда. Беше ужасно сухо, една от най-големите суши през последните 500 години“, обобщи климатологът.

В САЩ също са отчетени положителни и отрицателни температурни рекорди през 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари