Георги Рачев: Температури над нормата ще има до 10 април

1
В страната днес е от 24 до 31ºC
В страната днес е от 24 до 31ºC Снимка: Росица Михова / БНР

В страната днес е от 24 до 31ºC

Затоплянето, започнало в петъчния ден, 29 март, продължи и през почивните дни, когато термометрите във Видин отчетоха 26ºC. В страната температурите днес варират от 24 до 31ºC.

Отклонение от климатичните норми или новата нормалност?

"Няма никаква измама, пролетта е факт, тя е навън. Засега направо влиза стремглаво в природата, почти всичко се раззеленява. Тук в София дърветата пуснаха първите листенца. Да не говорим, че редица овощни видове вече цъфнаха, някои дори прецъфтяха. Така с това топло време ще вървим докъм 10 април. Значително над нормата. По същия начин, по който си отиде март месец. Март месец за Видин си отиде с 2.8ºC над нормата средностатистически. Това е новата, модерната норма от 1991-2020 година. Това е най-новата 30-годишна норма. Тя е възможно най-топлата откакто се водят метеорологични наблюдения в България. Става все по-топло и по-топло. Да не говорим, че тази зима беше най-топлата зима откакто има метеорологични наблюдения. Миналата зима се стараеше да бъде най-топлата също. Две последователни зими, които да окупират върха по отношение топлина, са 2023 и 2024 година. Това не е срещано явление до този момент", каза климатологът проф. Георги Рачев по БНР.

Преди 12 дни - на 20 март, точно в 05:06 часа, настъпи астрономическата пролет. Мартенското равноденствие отбеляза началото на пролетния сезон в Северното полукълбо.

Видин изпраща месец, който е бил с почти 3ºC по-топъл от нормалното, допълни климатологът.

"Затоплянето протича доста бързо, което е и смущаващото. Не че става толкова топло, това не е толкова страшно. Страшното е, че става по-бързо и не знаем до какво ще доведе в следващите десетина години. Видин е с почти 3ºC по-топъл от нормалното, а март си е пролетен месец - и от климатична, и от метеорологична гледна точка. Температурите са вече твърдо над 10-12ºC, последните дни са и над 15ºC, а това е признак за лято, не за пролет. Топлото време ще продължи до 10 април, след което ще има едно захлаждане. Това захлаждане е смешно, защото температурите ще станат нормални и малко по-високи от нормалните за този сезон. На фона на това брутално затопляне - те ще бъдат във Видин 11-14 април в рамките на 15-20ºC".

Април се очертава като безвалежен период, посочи още проф. Рачев.

"За март месец Видин е 150% над нормата. При 40-45 литра на квадратен метър, средномесечната норма в момента е изпълнена на 65 литра на квадратен метър, което прави точно 150%. Още половинмесечна норма падна през март. Сега април докъм 10-14 не се виждат сериозни валежи. Все пак април е динамичен, това е месец на пролетта, в която се сменя зимната с лятната циркулация над Европа. Така дългосрочни прогнози по отношение кога и кога няма да вали трудно се правят. Поне първата десетдневка при вас валежи няма да има. Дългосрочната прогноза е за нормални валежи, които са в рамките на около 45 литра на квадратен метър за района на Видин. Предстои да видим по-напред какво ще се случи. Засега се очертава един безвалежен период, което не означава, че това е сушата. До известна степен по-малките валежи през зимата бяха компенсирани през март и предстои да видим как ще се развият валежните обстановки през април. Не винаги по-топлото време трябва да се свързва с по-сухо време. Това е една мантра, която журналистите много обичат да взимат, но това не е вярно. Ако при нас ще стане като в Гърция, искам да попитам, какво ще стане в Гърция? А в Египет? Не е много лесно да се отговори на този въпрос, но така или иначе става по-топло. В Западна Европа след един сушав период имаме наднормални валежи. Трябва ни по-дълъг период от време, поне няколко години, за да установим някаква тенденция, каквато беше тенденцията със захлаждането в рамките на тези няколко пролети, които минаха. Едни 7-8 години пролетта беше сравнително по-хладна. Сега се очертава една нормална пролет - такава, каквато я познаваме отпреди 7-8 години".

Преекспонира ли се темата за глобалното затопляне заради зачестяващите топли периоди?

"Нормално е. Лошите новини се четат повече, на тях се обръща внимание. Пишещите братя използват този момент малко да експлоатират тази тема, като се вещаят все по-страшни и страшни неща. Не съм привърженик на този тип журналистика. Още повече, че е много трудно да се намери експерт, който да застане зад думите си, че нещата вървят на зле. Първо трябва да се дефинира какво е това зле, какво е това лошото, което е страшното. Страшното и лошото за мен се корени единствено във факта, че затоплянето става много бързо. Няма дотук аналог, който да е в рамките на инструменталните наблюдения върху времето, а това са едни 200 години. Което е малко плашещо. Такова е, защото този аналог, който не съществува в момента, не ни дава възможност да прогледнем напред във времето, т.е да използваме старата математическа логика. Говори се, че ще станем пустиня, намаляване на валежите, глад, смърт... Честно казано няма такова нещо. Ако се погледнат световните добиви на зърнени култури, ако се погледне нивото на живот на хората - светът никога не е бил толкова сит".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари