Георги Рачев: Картата на аномалиите показва много, много топъл ноември

0
Продължаваме да бъдем топлата част на Европа, промените идват след сряда
Продължаваме да бъдем топлата част на Европа, промените идват след сряда Снимка: bTV

Продължаваме да бъдем топлата част на Европа, промените идват след сряда

Динамично, променливо и най-вече влажно време е прогнозата на проф. Георги Рачев за следващите дни, която той направи по bTV.

"Живеем в интересно време, в което се случват много рекорди", обясни той.

Утре, 11 ноември, се очаква през страната да премине слабо изразен циклон, който на отделни места ще доведе до сериозни валежи - от 20 литра нагоре на кв. метър, но не толкова, колкото беше преди дни.

"Продължаваме да бъдем топлата част на Европа", обясни проф. Рачев. Това обаче ще се промени след сряда, когато Западна Европа ще стане по-топла, отколкото България.

"Колко студено обаче ще е с максимални температури от порядъка на 13-15 градуса", попита професорът. По думите му картата на аномалиите показва много, много топъл ноември.

В София се очакват 10-13 градуса, след сряда отиваме към нормалните, характерни за ноември. Истински студеното време - с единични числа за максимални температури, започва след петък.

Затоплянето тази година е най-голямо в Северна Антарктида, но дори и останалата част на света е с по-високи температури от нормалното. В Европа и канадската част на Аляска също са по-високи. В Европа са с 6-8 градуса над нормата. Включително и в Сибир, където би трябвало вече да е студено, температурата е над 8-10 градуса.

"Ако и ноември и декември са с малко по-високи температури - а такива са и прогнозите на световните метеоролози, 2023 г. ще се окаже най-топлата досега. Аномалиите не са с мъничко, а са много съществени. Трябва сериозно да се замислим накъде вървим. Общо взето, към добро", каза проф. Рачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари