Георги Гвоздейков: ЖП превозвачите търсят сензация

2
Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт се оплакаха от увеличение на таксите за достъп до железопътната инфраструктура в България
Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт се оплакаха от увеличение на таксите за достъп до железопътната инфраструктура в България Снимка: Минко Чернев, БТА

Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт се оплакаха от увеличение на таксите за достъп до железопътната инфраструктура в България

Не съм отказвал среща с нито един бранш, от железопътните превозвачи търсят единствено сензация. Това заяви на брифинг министърът на транспорта Георги Гвоздейков, отговаряйки на обвиненията от страна на Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт, които днес се оплакаха от увеличение на таксите за достъп до железопътната инфраструктура в България, предаде БТА.

Абсолютни внушения бяха направени от тяхна страна. Едно от тях е, че са се опитвали да осъществят контакт с министъра, но никой не им е обърнал внимание, посочи Гвоздейков. Той обяви, че председателят на асоциацията Пенко Несторов е поискал среща с представител на министерството, като е разговарял с един от ресорните заместник-министри на 10 октомври. Днес е имало насрочена среща между представители на асоциацията с представители на Националната компания „Железопътна инфраструктура“, на която от бранша не са се явили, стана известно от думите на министъра.

Не става въпрос за увеличение на такси, а за услуги и за промяна в цената за експресно заявяване на график, уточни Гвоздейков. Министърът даде пример с изваждането на лични документи, където се заплащат различни такси за обикновена, бърза и експресна услуга.

Министърът подчерта, че е планирано от началото на 2024 г. таксата за преминаване, наречена инфраструктурна такса, да бъде намалена. По-рано от НКЖИ съобщиха, че планираното намаление е с около 35%. След предвидената промяна таксата за влак с тегло 1000 тона, например, ще намалее от 2,50 лв/км на 1,66 лв/км.

От министерството уточниха, че се увеличават единствено тарифите за непланирани товарни превози извън годишното разписание. Актуализацията на тези услуги се прави за пръв път от 2008 г. насам и касае тарифите за допълнително предоставяните от компанията експресни услуги, стана известно още от думите на министъра.

За същия този период цената на железопътните товарни услуги се е увеличила с 223%. За какви скандали и протести става въпрос? Какви внушения се опитаха днес да направят колегите към българското общество и бранша?“, посочи Гвоздейков за днешната позиция на жп превозвачите.

Тезата на министерството потвърди и генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова. „Категорично искам да заявя, че се касае за увеличаване на цени на допълнителни услуги, а не за допълнителни такси. Важно е това да е ясно. Тези услуги не са задължителни, а са допълнителни, които всеки един от превозвачите може да пожелае. В зависимост от това дали услугата ще бъде стандартна или експресна, да заплати съответните цени, предвидени в нова методика, одобрена в лабораторния орган. Тези услуги дават възможност за много гъвкаво разпределени на капацитета по железопътната инфраструктура. Тъй като години назад във времето те са били с едни и същи стойности, считаме за необходимо да бъдат актуализиране“, заяви тя.

По данни на НКЖИ, в зависимост от времето на подаване на заявка за капацитет са определени три вида заявки:

  • Стандартна - получена минимум 48 часа преди желания начален час на тръгване на влак. Цената се променя от 0,50 лв/км на 1,61 лв/км;
  • Нормална - получена по-малко от 48 часа преди желания начален час на тръгване на влака и не по-късно от 10:00 часа на предишния ден. Цената се променя от 0,75 лв/км на 2,42 лв/км;
  • Експресна - получена след 10:00 часа в деня на тръгване на влака. Цената се променя от 1,00 лв/км на 3,22 лв/км. При експресната заявка необходимостта на превозвачите от осъществяване на допълнително възникнал непланиран превоз се удовлетворява за 2 часа, каквато възможност няма в другите страни.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари