Георги Георгиев присъства на откриването на паметник на Дебелянов в "Двора на кирилицата"

0

Заместник областният управител на Русе бе сред гостите на събитието

Бюст-паметник на големия български поет Димчо Дебелянов беше открит в алеята на писателите в „Двора на кирилицата“ от премиера акад. Николай Денков и директора на къщата музей на поета в Копривщица Кунка Неделева, съобщават от Областна администрация - Русе.

Сред гостите на събитието в Плиска беше и заместник областният управител на Русе Георги Георгиев. „Пресъздаването на символите на нашата история и култура е израз на патриотизъм, а също така и на близостта между българския и арменския народ. Днес ние за пореден път ставаме свидетели, че роденият не в България може да преподава урок по родолюбие и на нас самите. Независимо от различията в ценностите днес и преди век, вярвам, че не трябва да позволяваме консуматорското общество да приглуши личната ни ангажираност към развитието ни като нация“, каза Георгиев в обръщението си към създателя на „Двора на кирилицата“ Карен Алексанян.

Живеем в динамични времена и често забравяме да се замислим накъде и как вървим. В забързаните дни нерядко пропускаме да следваме правилните лидери, голяма част от които са представени в тук. Именно това е причината „Дворът на кирилицата“ да ни е толкова необходим – той ни задължава да преосмислим ценностите си и да се запитаме можем ли да продължим там откъдето нашите предци са стигнали“, допълни заместник областният управител.

Той пожела на организаторите на събитието и всички посетители да съхраняват и предават най-ценното от наследството, което има страната ни. Според него присъствието на държавната власт на място е израз на категоричната ѝ подкрепа за развитието на културата.

В основата на паметника бе положена и пръст от родната къща на Дебелянов.

Тук се чувствам като в храм - храм на словото и духовността, благодарение на които ние всички сме не просто човеци, а българи. Тук е започнала България, тук се е родила идеята за най-значимия български принос в световната култура – кирилицата“, сподели премиерът. „Българската азбука е всъщност възхвала на грамотността: „Аз буки веди глаголи добро есть жичье…“ – „Аз знам буквите и животът със знанието е добър…

Това ни казва нашето а, б, в.

Днес над 250 млн. души в 23 държави получават знание на кирилица. Милиони творци по целия свят обличат емоциите си в думи, изписани на кирилица… Останал завинаги само на 29 години, Дебелянов намира в поезията смисъла и съдържанието на краткия си живот. Неговите изящни стихове, написани на кирилица, отдавна са част не само от духовната съкровищница на България, но и от световното поетично богатство. Излязла от дълбините на душата, лириката на Дебелянов вълнува от век насам със своята искреност и нежност, тази нежност, която толкова много ни липсва днес.

А това сигурно е част от свещената магия на таланта, която Създателят дарява на малцина избрани“, каза още министър-председателят академик Николай Денков. Той благодари на Карен Алексанян, че е създал това място, което пази спомена за първите просветители по нашите земи и почита творците, които пренасят нашата азбука през столетията.

В първата българска столица се открива бюст-паметник на най-нежния български лирик, Автор, превеждан на повече от 20 езика, поетът, за който самият Пейо Яворов възкликва – „Този младеж ще надмине всички ни“. Дай Боже повече хора на България като него. Нека този бюст-паметник ни връща към Димчовите стихове, към корените, към родния дом и бащината къща“, сподели от своя страна Кунка Неделева.

На събитието присъстваха редица представители на Министерски съвет, на държавната и местна власт, на бизнеса и неправителствения сектор. Сред тях бяха министрите на труда и социалната политика, както и на образованието и науката съответно Иванка Шалапатова и Андрей Цоков.

След събитието заместник областният управител Георги Георгиев проведе кратък разговор с премиера академик Николай Денков относно приоритетите пред региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Георгиев
    Той Областния много Убав! Аз поне не съм умствено изостанал! Жалко за България!
  • 5
    2
    Frog
    Тоя Георгиев мн. смешен. Жалка креатура на милицията.
  • 6
    1
    Станчо
    Областния и заместника му не могат да си поделят служебните разходки.Да им имам проблемите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари