Георги Близнашки: Румен Радев се оказа вълк, облечен в овча кожа

0
Президентът се стреми да се отиде към авторитарна форма на управление
Президентът се стреми да се отиде към авторитарна форма на управление

Използвах пълноценно времето на извънредното положение. Ние хората от научната общност използваме свободното си време, за да останем насаме с мислите си. Като цяло се справихме по един много добър начин.

За Бойко Борисов извънредното положение е неговата стихия. Той е точният човек в точното време. Успяхме да овладеем ситуацията, защото създадохме организацията по-рано.

Това заяви преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер проф. Георги Близнашки в предаването „Неделята“ по NOVA.

„Разпространението на коронавируса се ограничи. Взеха се решителни мерки в ранната фаза. Основното значимо е обстоятелството, че хората разбраха, че държавата я има, тя е тук. Ситуацията остана под контрол през цялото време. Лично аз съжалявам, че не издържахме още две седмици, защото беше необходимо. Ние разхлабихме мерките, защото други започнаха да го правят. Предупрежденията, че в България предстои втора вълна, вървят“, допълни той.

По думите му, извънредното положение е променило политическата ситуация в страната.

„Внушенията за диктатура отидоха по дяволите. При нас нещата се разгърнаха в рамките на Конституцията. Опозицията не спря да говори, докато трябваше да има консолидация. Поредният грешен ход на президента бе питането на КС за тълкуване имунитета на държавния глава. Обявяването на извънредна ситуация е заложено в закона, защото бе нужно да се опази живота и здравето на хората. Бе ограничено само правото на придвижване. Президентът се повлия от фактори, които искат властта незабавно. БСП правилно в началото тръгнаха да търсят съгласие, но впоследствие се отклониха“, поясни преподавателят по конституционно право.

Румен Радев се превръща във все по-голям проблем за държавата. Абсолютно безотговорно той се опита да извади. Ти си се заклел да спазваш Конституцията, не можеш да тръгваш срещу нея. Едно е да атакуваш правителството, друго е да разрушаваш държавата. Той се оказа вълк, облечен в овча кожа. Президентът се стреми да се отиде към авторитарна форма на управление. Трябва да се разбере, че демокрацията е необратим процес и никой не може да промени това“, каза още проф. Близнашки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари