Гениални табели и надписи из България

0

Народът пише и брише с невиждано досега усърдие

Нов Златен век се очертава в надписите на обществени места, но този път инициативите вървят от долу нагоре,

от масите към върховете.

Как точно и образно се е изразил авторът на надписа, бучнат край морска тоалетна - "Не Усирай", който вече имахте удоволствието да видите. На пазара пък можеш да намериш смъртоносно люти чушки, на които е написано, че са

за "тъщи, свекърви и други змии".

Тази традиционна за народното ни творчество тема е застъпена и в заведенията. Надпис над уютно кръчме гласи: "Огледай се, ослушай се, па ако я няма твойта змия, влез и си кръкни".Ето:

Как да не му прекрачиш прага на този автор, как да не изпълниш повелята от надписа. Ако я няма змията, разбира се.

От Калотина до крайбрежието кипи усилен труд, лее се мастило, боя и спрей, коват се неповторими изречения, с които българският гений изразява светогледа си, своите стремежи и очаквания от заобикалящата го действителност.

Новите будители пишат вдъхновено забранителни и насърчителни табели, шантави рекламни надписи, още по-откачени лозунги, рисуват шарени графити.,

Народът пише и брише с невиждано досега усърдие, вдъхновен от най-различни причини. Вярно, не съчинява някакви епични творби в петостъпен ямб, изящни поеми, елегии, сонети и други подобни образци на изящната словесност, но пък показва самороден талант и умение да обобщава нещата от живота в ударни фрази, за да достигнат те в максимално изчистена и сбита форма до реципиента, както казват учените мъже в парламента.

В горския крайморски парк "Росенец", ширнал се между Созопол и Бургас, има едно единствено магазинче, откъдето можеш да си напазаруваш хранителни стоки, алкохол, цигари и други неща от първа необходимост. Там виси табела, която, уви, вече не е на най-видното място, но я има. Тя гласи: "За Бога, братя, купувайте".

Ако някога министър-председателят Димитър Попов ни призова да не купуваме, за което и без това нямахме възможност, днес анонимният творец, независимо от макро и микро икономисти, либертарианци, кейсианци, политици и кибици, е напипал сам пътя за излизане от кризата. А тя е да се купува по много, да се въртят парите, при това точно в неговата лавка.

Източник: No-comment
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари