Генетика и Ковид-19: Какви са причините за тежкото протичане на вируса?

0
От 7-8 месеца се работи по-засилено в областта на генетиката, за да се разбере кои са тези варианти на гени, които предразполагат към тежко заболяване, разясни проф. Милошев
От 7-8 месеца се работи по-засилено в областта на генетиката, за да се разбере кои са тези варианти на гени, които предразполагат към тежко заболяване, разясни проф. Милошев Снимка: BulgariaOnAir

Генетика и Ковид-19 - какви са причините за тежкото протичане на вируса?

"Отговорът най-вероятно ще се откаже в генетиката, тоест в генетичната структура на човека, който се среща с Ковид-19. Тежкото прекарване на вируса или изобщо да не бъде усетен - тази генетика се разработва в последните 7-8 месеца. Първото нещо, което трябваше да се направи, е да се вземат спешни мерки. Една от тях беше науката да създаде ваксина. Има 6 ваксини, които са одобрени и се прилагат, а в момента се разработват още 300", каза ръководителят на Лаборатория по Молекулярна Генетика към БАН проф. Георги Милошев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му от 7-8 месеца се работи по-засилено в областта на генетиката, за да се разбере кои са тези варианти на гени, които предразполагат към тежко заболяване.

"Вече има доста неща, които се публикуваха в научните среди. Това са три области в генома, които са отговорни и са важни, и вероятно имат отношение към тежкото прекарване на Ковид-19. Първото и най-мащабното изследване е за интерферон тип 1. На поне 8 места в месторазположението на тези гени мутации могат да доведат до тежко преболедуване на вируса. Миналата седмица се появи и изследване за ензим, който съществува в нашите клетки. Той отговаря за атакува на двойноверижни РНК-и на вируси. Този ензим обикновено се справя с вирусите, но се оказа, че има хора с мутации в този ензим. Такива хора също се предразположени към заболяване и тежко изкаране на Ковид-19", коментира проф. Милошев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че третият вариант е по отношение на AC-рецептора, за който се захваща вируса.

"Рецепторите по клетките са местата, през които влизат най-различни неща, включително и вирусите. А AC- рецепторът е този, през който влиза SARS‑CoV‑2, предизвикващ Ковид-19. По света за 2 от нещата съществуват тестове, в България съм сигурен, че поне един от тях върви. Човек трябва да си направи няколко теста, ще възникнат и нови варианти, които ще покажат предразположение към висока заболеваемост. След година, година и половина ще има тест, който ще обхваща много неща. И тогава ще бъде времето, когато човек може да бъде сигурен, че няма да го прекара тежко", подчерта експертът.

Той припомни, че почти не съществуват антивирусни лекарства.

"Учените направиха нещо невероятно. Те направиха ваксина за 7-8 месеца, а тя се прави за 12 години. Тези 6 ваксина добре или зле - те работят. И за това има хиляди доказателства, но нито една от тях не работи на 100%. Дори най-прочутите ваксини, с които сме имузинирани всички, и те не работят на 100%. Смята се, че 10% от цялото население на Земята няма да се разболее, но и това не е сигурно", поясни проф. Георги Милошев.

Според него този вирус е естествен и е живял около 3 млрд. години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари