Генерал Ник Картър: Не успяхме да измъкнем всички британци от Афганистан

1
Великобритания приключва евакуацията на свои граждани от Афганистан
Великобритания приключва евакуацията на свои граждани от Афганистан Снимка: Ройтерс

Главнокомандващият британските въоръжени сили  генерал Ник Картър заяви тази сутрин за Би Би Си, че евакуирането на цивилни граждани от Афганистан ще приключи днес.

Междувременно министри обещаха да положат максимални усилия за евакуирането на онези, които ще остават в Афганистан след 31 август.

Генерал Ник Картър заяви, че краят на процеса по евакуиране на цивилните граждани е днес, след което остава малко време за изтеглянето на войските с останалите самолети.

„Не успяхме да измъкнем всички и това е печално, но трябваше да вземем някои трудни решения“, изтъкна генералът, предава БНР.

Ник Картър отбеляза, че сега талибаните трябва да управляват страната по различен начин от 2001 година, защото 60% от населението е родено след тази година.

По повод на тревогата за съдбата на оставащите в Афганистан британци и афганистанските им сътрудници британските министри на отбраната, на вътрешните работи и на външните работи написаха писмо до депутатите, в което дават гаранции, че правителството продължава да подкрепя ги подкрепя и ще използва всички възможности и начини да прехвърлят на Острова  онези, които пожелаят и след изтеглянето на съюзническите войски, което трябва да приключи на 31 август.

Министерството на отбраната съобщи, че от 13 август от Кабул са евакуирани близо 15 000 души. Около 8 000 от тях са афганистанци. Междувременно западни разузнаваня предупреждават, че в близките дни може да се очаква ново нападение на летището в Кабул.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари