Генeрал Чобанов: Създаването на ДАНС е груба грешка

0
"Смисълът на службите е различен за различните политически системи", обясни генерал Чобанов
"Смисълът на службите е различен за различните политически системи", обясни генерал Чобанов Видео: NOVA

Създаването на ДАНС е груба грешка, заяви генерал Иван Чобанов

"Не искам да ставам герой със стара дата. След като завърших едногодишния курс за начална подготовка в ДС прецених, че тази работа не е за мен. Несъвпадение с професионалните ми нагласи. Няма политика, няма идеология. Няма политика в моето напускане и винаги съм считал, че дейността на ДС за онова време беше необходима”. Това заяви в студиото на "Неделята на NOVA" генерал Иван Чобанов - човекът, ръководил най-дълго Национална служба сигурност преди да се създаде ДАНС, в отговор на въпрос защо сам се е оттеглил от разузнаването.

Той беше категоричен, че не е имал проблеми след напускането си.

Г-н Румен Петков беше министър и 2007 година бях освободен от ръководния си пост в Национална служба сигурност. Тогава беше ясно, че ще се създаде Национална агенция „Национална сигурност”. Искам да изразя едно мое мнение. Твърде често се говори, че едва ли не агенцията е създадена заради вътрешнопартийни спорове в БСП. И че причината е да се отнеме на Румен Петков силовият инструмент. Истината е в това, че тази концепция – за една такава служба, се търкаляше по коридорите на ”Позитано” много отдавна. Лично на мен са ми предлагали да си кажа мнението. Винаги съм бил против – категорично. Създаването на службата е една илюзия, че като възстановим един модел на службите, който беше преди 1989-та година, с това ще си решим проблемите”, посочи той.

Най-голямата тайна на службите е смисълът от тяхното съществуване. Тайната е в това, че смисълът е различен за различните политически системи”, подчерта генерал Чобанов.

По думите му създаването на ДАНС е груба грешка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари