Генчо Начев: Не всички клинични пътеки са увеличени с 25%

0
Пътеките в кардиохирургията са увеличени с 0,75%
Пътеките в кардиохирургията са увеличени с 0,75% Снимка: bTV

Пътеките в кардиохирургията са увеличени с 0,75%

Още в училище получава прякора "Доктора" заради баща си, който е хирург. По-късно именно сърцето се оказва неговото призвание в медицината. Проф. Генчо Начев е роден в Казанлък през 1951г.

Завършва медицина в София. Има две специалности - Обща хирургия и Кардиохирургия. През 1991 г. става доцент, а през 1997 г. взима научна степен за Доктор на медицинските науки. Година по-късно вече е професор. Има специализации в институти в Европа, както и в САЩ, предава bTV

16 години е оглавявал болница "Св. Екатерина". Той е председател на Българското дружество на кардиохирурзите. Има над 260 научни публикации. Носител е на много награди, сред които и орден "Стара планина". Съавтор е на книгата "Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк 1912-1918". Малко след началото на войната в Украйна, той подсигурява постоянна работа на около 30 украински медицински сестри. Сърдечно за професията, за хората и за здравеопазването - проф. Генчо Начев.

Не е вярно, че всички пътеки са увеличени с 25%. Пътеките в кардиохирургията са увеличени с 0,75%. Това каза в предаването „120 минути“ проф. Генчо Начев. Той допълни, че болница „Св. Екатерина“ работи с 250 пътеки и средното повишение там е 10,4%.

Възнагражденията на медиците са обидни, каза още той. По думите му е сгрешена политиката в здравеопазването.

„То е поставено на грешни основи, няма реално остойностяване на медицинските дейности, защо не ги повишихме с 50% клиничните пътеки? Когато няма реално остойностяване, никой не може да каже много ли са, малко ли са парите в здравеопазването. Сбъркана е основата и оттам всичко след себе си“.

"Няма контрол, отчитат се дейности, които не са извършени, извършват се дейности, които не са поставени", отбеляза проф. Начев.

Това поставя под риск здравето и живота на пациента. В държавните болници пациентите плащат само това, което е прието по закон, а в частните болници плащат много други неща“, заяви хирургът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари