Ген. Съби Събев: Всички страни в НАТО са мишени на Русия

1
България и Унгария остават единствените държави част от НАТО, които отказват да изпратят оръжие в Украйна
България и Унгария остават единствените държави част от НАТО, които отказват да изпратят оръжие в Украйна

Дали България да изпрати военна помощ на Украйна има дума Народното събрание

Страхът от разрастването на войната продължава да разделя обществото у нас. Според политически анализатори в такива моменти се трупат политически дивиденти от опасенията на хората. На този фон България и Унгария останаха единствените държави, част от НАТО, които отказаха да предоставят оръжие на Украйна.

Официалната позиция на българското правителство за това трябва ли страната ни да подпомогне Украйна с оръжие е ясна.

"Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин", заяви премиерът Кирил Петков.

Обществото обаче остава поляризирано. Част от опасенията са, че ако реши да даде военна помощ на Киев, България може да се превърне в мишена на руските ракети и че войната може да излезе извън сегашните си граници.

"Тази фалшива теза, която се насажда в нашето политическо пространство и се опитва да генерира страхове у нас – как 27 страни членки, които оказват помощ не са мишени на Русия. По принцип всички страни в НАТО са мишени, защото Русия е обявила в своите стратегически документи за противник", заяви първият български представител на НАТО ген. Съби Събев.

"Русия изпитва трудности да постигне целите си в Украйна, а представете си, когато не е постигнала тези цели в Украйна, да разширява в други посоки или да провокира НАТО, това ще най-глупавото, най-нелепото решение", допълни ген. Съби Събев.

Засега България и Унгария остават единствените държави част от НАТО, които отказват да изпратят оръжие в Украйна.

Страната ни обаче реши да приеме американска рота Страйкър като част от българската бойна група, причината:

"Българското правителство има ясна задача да усили нашите защити. Българското общество може да бъде спокойно именно защото ние сме съюзници и увеличаваме нашата защита заедно", посочи Кирил Петков.

"Един механизиран батальон от около 600 души, останалите до 800, евентуално 1000 човека да бъдат от съюзни държави, така както САЩ предоставиха", каза първият български представител в НАТО.

Последна дума по евентуалното решение България да изпрати военна помощ за Украйна има Народното събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Сънчо
    https://www.thesun.co.uk/news/17940186/russia-footage-zircon-hypersonic-nuke-missile-hit-london/
  • -2
    2
    русенец
    Събчо, идиотчето ми, нормално е всяка страна да е мишена на НАТО. Нали НАТО е създадена като антисъветски военен блок? СССР го няма, но НАТО остана и се превърна в антируски блок. След като се въоръжаваш против някой е нормално този някой да те вземе на мушка. Ама поне в България се надявам първите мишени да сте генералите и другите тунеядци, че да се облекчи с много бюджета на държавата.
  • 1
    1
    русенец
    Помня, че на времето във ВНВУ във Велико Търново и във ВНВАУ в Шумен влизаха момчета, които нямаха АБСОЛЮТНО никакъв шанс да завършат друго висше образование. За посочените училища се казваше, че и магаре да завържеш на плаца за 5 години ще стане лейтенант. Като го слушам тоя явно е било точно така.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари