Кирил Петков: Трябва да помислим какво би станало, ако от Русия спрат газа

1
За България единственият начин да се справи с такъв казус е да спре експорта на ток
За България единственият начин да се справи с такъв казус е да спре експорта на ток Снимка: БГНЕС / Архив

Евросъветът няма да даде отговор кога Украйна би могла да се присъедини към ЕС

Русия и нейният съюзник Беларус ще носят отговорност за престъпленията срещу цивилни граждани и обекти“, това се очаква да пише в общата декларация на евролидерите. Те приветстват и започналото разследване от Международния съд в Хага.

Но тази среща няма да даде отговор кога Украйна би могла да се присъедини към ЕС. Тук се говори за "засилено сътрудничество" много повече отколкото за "присъединяване". Войната в Украйна е голямо изпитание за Европа, категорични са евролидерите, цитирани от bTV.

„Това е ключов момента за Европа, в който си даваме сметка, че войната на Путин е въпрос на устойчивост за демокрациите ни“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Русия води агресивна война в Украйна без никаква причина. Всички могат да видят по телевизията какво се случва. Бомбардират се украински градове. Стотици цивилни жертви. Два милиона бежанци. Наша ли е вината за тези два милиона бежанци?“, отбеляза върховният представител на ЕС Жозеп Борел.

Европа желае независимостта си от руските енергийни източници, но тази среща вероятно няма да се ангажира с конкретна дата за целта. Някои държави членки ще са готови преди други, но всички търсят решение сега.

„Важно е да се предвиди дали Русия в някакъв момент няма да наложи натиск и да използва като оръжие доставките на газ. Днес президентът Путин заяви, че Русия продължава да изнася. Докога? От какво зависи? Никой не знае“, отбеляза френският президент Еманюел Макрон.

„Ние знаете, че работим по гръцката връзка, но трябва да помислим и какво би станало, ако от Русия спрат газа. Аз не вярвам, че ще се стигне до там, но аз вече заявих, че България единственият начин да се справи с такъв казус е да спре експорта на ток в такава екстремна ситуация. Хубавото е, че виждам разбиране от европейските колеги, че само в такава екстремна ситуация това би било възможно“, коментира българският премиер Кирил Петков преди срещата.

Преди края на месеца Европейската комисия трябва да предложи възможности за общи действия в отговор на щетите от рекордните цени на горивата.

ЕК най-вероятно ще получи мандат за спешно предложение на мерки за значително увеличаване на инвестициите в европейската отбрана, което би било ключова промяна в политиката на Съюза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    тра-ла-ла
    преди да скочиш не казвай хоп, мисли педварително, щото обещавате какво ли не и всичко за наша сметка, на кой българин осигурявате по 40лв.дневни без да работи, не искам да издържам тези украинци, да се сърдят на управниците си
  • 5
    2
    русенец
    Румене, Румене! За какъв кур ни го натресе тоя дебил? Че то и Тиквата е по-умен от този плазмодий и свиркаджия!
  • 8
    1
    Стоянов Никола
    Аз ша ти кажа тогава датийбъмсйкста. Бензиностанция с ракети Русия беше, нали? Комбал безподобен!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари