Гавриил Ловчански: Благодатният огън е чудо, има много случаи на изцеление, които са документирани

1
В храма "Възкресение Христово" в Йерусалим кандила и свещи сами се палят
В храма "Възкресение Христово" в Йерусалим кандила и свещи сами се палят Снимка: БНР

Публикуваме интервю с Гавриил Ловчански, дадено пред 24 часа:

- Ваше Високопреосвещенство, в очакване сме на Възкресение Христово, подготовката е като в годините преди пандемията - няма вече маски и ограничения - но като че ли още носим бремето на пандемията. Как посрещаме тази година празника на празниците?

- Както всяка година празника на Христовото възкресение го посрещаме с голяма радост, но сега по-мъдри и по-опитни от кръста на пандемията, който Господ ни беше допуснал. Свети апостол Павел казва: “Всяко наказание изпърво не се показва да е за радост, а за скръб; но отпосле на обучените чрез него то принася мирен плод на праведност” (Евр. 12:11).

- Благодатният огън е символ на Христовата светлина, на Възкресението. Защо тази година Светият синод реши да се ползва огънят, който пазим в кандилата от миналата година?

- На свое заседание от 13 април Светият синод взе решение: “Във връзка с неблагоприятни обстоятелства през тази година да не се осъществява пътуване на Велика събота за пренасяне на Благодатния огън от светия град Йерусалим. Благодатният огън, съхраняван от миналата година, може да бъде получен в Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил” след 14 часа на Велика събота”.

За пръв път Благодатният огън бе донесен на Велика събота в България от Йерусалим през 2005 г. Преди това не е имало такава възможност.

Но въпреки всичко, тъй като най-голямата светиня за християните е Светото Причастие – Тялото и Кръвта Христови, празникът на Христовото възкресение е бил винаги много радостен и преизпълнен с Божия благодат и с Божия сила.

- Има и хора, които оспорват чудото на Благодатния огън, който низхожда всяка година на Велика събота на гроба Господен в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим. Как отговаряте на подобни твърдения?

- Благодатният огън е велико Божие чудо, което се случва всяка година на Велика събота. Човек, който е бил в храма на Възкресение Христово в Йерусалим без предубеждение, вижда чудото: когато в храма са изгасени всички свещи и кандила, в един момент започват да се появяват светлини, сами се палят кандила и свещи; първите минути след слизането на Благодатния огън хората си мият косите и лицето. Има и много чудеса на изцеления, които са документирани. Нека споменем само един случай.

Преди повече от 10 години един грък отива в Йерусалим с намерението да опровергае чудото на Благодатния огън. Но когато след завръщането си преглежда видеото, което е направил, остава поразен.

Оказва се, че камерата е записала множество чудесни светлинни и огнени явления. На видеото ясно се вижда как проблясват необичайни мълнии със синкав цвят, появяват се огнени топки, които се движат през главите на хората, без последните да усещат нещо.

Храмът се огрява от много мощни сияния, които все повече зачестяват и усилват като интензитет. Този човек вследствие на това става православен монах. Тези видеоматериали сме ги излъчвали по време на “Дните на православното кино” през 2012 г.

- След пандемията се изправихме пред ново изпитание – войната в Украйна. Как като християни да преодолеем всички изпитания на времето, в което живеем?

- Бог допуска изпитания по няколко причини. Първо, заради нашите грехове, и второ, за да ни отрезви и изпита. Всички наши болести, скърби и неудачи са резултат от нашите грехове. Затова правилната молитва, с която трябва да ги преодоляваме, е покайната молитва. Без Божие допущение нищо не може да се докосне до човека.

- Ако може да посъветвате някого за неговото спасение, но с една дума, каква би била тя?

- Покайте се.

- В проповедите всяка година чуваме, че след Христовото възкресение смърт вече няма. Какво означава това?

- Св. Макарий Велики казва: “Истинската смърт е вътре, в сърцето, и тя е скрита. От нея умира вътрешният човек”.

Възкръсналият Христос за тези, които се стараят да изпълняват Неговите святи заповеди, им е върнал и тук на земята благодатта на Царството Божие, което е “любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание” (Гал. 5:22-23) и там във вечността Божия рай. Св. апостол Павел, след като е бил въздигнат до третото небе, е казал: “око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат”.

Скъпи сънародници, от сърце пожелавам на всички нас да живеем така на този свят, че и тук да намерим истинското щастие, което е у Христа. Сърдечно ви честитя най-великия християнски празник с пожелание за здраве, радост, щастие и спасение.

Христос воскресе! Воистину воскресе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари