Гастарбайтери "затапиха" гишетата за лични документи

0
Опашки се вият в русенската полиция
Опашки се вият в русенската полиция Снимка: briagnews.bg

Опашки се вият пред гишетата за смяна на документи в русенската полиция.

Отново причината за струпването на многото чакащи е ваканционният месец, през който в Русе се прибират работещи и учещи в други държави. Живеещите зад граница русенци, които трябва да подновят данни, паспорти или лични карти, се възползват от почивката си, за да се справят с административните наредби и да не нарушат закона. Всеки, който не подмени личните си документи навреме, ще бъде санкциониран с глоба от 20 до 150 лева.

4 гишета работят през целия ден в Областната дирекция на полицията. В по-малко натоварените следобедни часове, когато жегата е най-голяма, чакането отнема около половин час, пише briagnews.bg

За жителите на Русенска област е важно да знаят, че независимо в кое населено място живеят, могат да сменят документите си и в някое от районните управления в по-малките общини.

От следващата година се очаква опашките значително да намалеят, тъй като таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще бъде намалена с една четвърт, а досегът на гражданите с бюрокрацията – облекчен. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. До намалението ще се стигне след премахването на две такси на обща стойност 17 евро. Така от първи януари временните български паспорти, издавани в чужбина, ще струват 50 евро, вместо досегашните 67 евро. Целта е  облекчаване на административната тежест.

В доклада на вицепремиера Захариева до Министерския съвет е отбелязано, че към днешна дата при приемане и обработване на заявления за издаване на българските лични документи (БЛД) дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина събират такси за всеки отделен документ, в това число и за получаване на формуляр-заявление за издаване на БЛД, който е в размер на 1 евро. Сега тази такса, както и компонентата, събирана от името на МВР - 16 евро, отпадат.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари