Гърция въвежда нова туристическа такса

3
Новият климатичен данък ще бъде различен като сума
Новият климатичен данък ще бъде различен като сума Видео: bTV

Новият климатичен данък ще бъде различен като сума

Гърция въвежда нова туристическа такса, като правилата влязоха в сила от януари 2024 г. Така нареченият „климатичен данък“ ще бъде различен като сума в зависимост от това къде отсядаме по време на почивката си, предава bTV.

Климатичната такса идва като отговор след опустошителните горски пожари в южната ни съседка през 2023 г. Парите от него ще бъдат използвани за възстановяване на природата след климатични катаклизми.

Ако изберете да отседнете в апартамент или хотел с една или две звезди, ще дължите допълнително по 1,50 евро на вечер. Ако сте в хотел с три звезди – 3 евро на вечер, четири звезди – 7 евро, а ако искате пълен лукс – 10 евро на нощувка.

Новият данък ще се заплаща при пристигане на място в хотела, а не при предварително запазване, пише „Грийк рипортър“. Таксата няма да бъде включвана и в цените на туроператори при запазване на почивка и трябва да бъде заплатена в местната валута на място.

Новата такса ще се събира в активните месеци между март и октомври, а през останалото време ще важи стандартната туристическа такса.

Гръцкото правителство очаква да събере допълнителни 300 милиона евро през 2024 г. от климатичния данък.

2023 г. не беше благосклонна

През изминалата година Гърция беше подложена на множество природни катаклизми.

Най-тежките наводнения в историята на страната убиха 17 души през септември, а десетки хиляди животни се удавиха. Къщи, мостове, пътища, бизнеси и обработваема земя бяха напълно унищожени от придошлите води. Според изчисления на правителството ремонтните дейности само на железопътната система ще струват повече от 150 милиона евро.

Пожарите в Гърция също нанесоха огромни щети, като временно ограничиха и туризма в някои части на южната ни съседка.

Южната ни съседка не е единствената в света, която въвежда климатична такса. Подобни данъци има също в Австрия, Балеарските острови, Швейцария и Съединените щати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Дгд
    Eдин КОР и за тея плужеци
  • -1
    1
    само че
    преди беше добре ,а сега такса там данък тук.като е тръгнало туй лято нема одя там,исках лова риба неможе онова неможе това е позволено.ще се оринтиран май турско средноморие
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари