Гърция прави ракетен щит срещу “набези" от Турция

0
“Интелигентен ракетен щит” по острови със стратегическо значение в Егейско море смята да изгради Гърция
“Интелигентен ракетен щит” по острови със стратегическо значение в Егейско море смята да изгради Гърция

“Интелигентен ракетен щит” по острови със стратегическо значение в Егейско море смята да изгради Гърция.

Така островите ще играят ролята на “непотопяеми самолетоносачи”, откъдето да бъдат парирани евентуални набези от изток по въздух и вода, пише в. “Етнос”, пише 24 часа.

Това предвижда новата оръжейна доктрина на Гърция, която правителството разработва. Очаква се скоро тя да бъде внесена за обсъждане в правителствения съвет по външните работи и отбраната и в компетентната комисия към парламента.

В документа не се споменават конкретни държави, но Турция е най-близката на изток от границите и териториалните води на Гърция.

Управляващите в Атина са единодушни, че изграждането на такъв “интелигентен” ракетен щит ще е по-изгодно от купуването на нови бойни самолети и кораби и че с тази модернизация ще бъде ангажирана и местната оръжейна промишленост.

Вестникът твърди, че вече са започнали разговори с американската компания “Локхийд Мартин” за модернизация на изтребителите Ф-16 на гръцките ВВС, която ще струва 1,5 млрд. евро. Разговори се водили само за 95 самолета Ф-16. За останалите 35, които са по-стара модификация, се търси купувач. За жалост, бе пропуснат шансът те да бъдат продадени на България. Очаква се да започнат и разговори за модернизацията на френските “Мираж 2000” и 2000-05. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари