Гърция прави 5 бежански лагера край границата с България

0
Настанените бежанци искат да стигнат до Германия и единственият най-пряк път до там е като преминат през ГКПП - Илинден
Настанените бежанци искат да стигнат до Германия и единственият най-пряк път до там е като преминат през ГКПП - Илинден

Пет допълнителни горещи точки за настаняване на бежанци разкрива Гърция. Те ще са в северната част от страна, близо до границата с България. Капацитетът им е 4000 имигранти, съобщи министърът на отбраната Панос Каменос.

Първите 1000 души от Сирия вече са в град Кавала, съобщава гръцкият вестник "Неаполис", цитиран от вестник "Труд".

Хората са настанени в закрита спортна зала на градския стадион. Бежанците са пристигнали от остров Митилини, но там са временно. Всички искат да стигнат до Германия и единственият най-пряк път до там е като преминат през ГКПП - Илинден, който най-вероятно ще бъде блокиран заради стачката на гръцките фермери.

Напълно е възможно да щурмуват зелена граница или направо да поемат по шосето.

Междувременно бежанци блокираха централни булеварди в Атина, след като властите решиха временно да преустановят транспортирането на бежанци с фериботи от островите към вътрешността на страната.

Веднага след решението мигранти напуснаха бежански лагер в Атина и потеглиха пеша за Идомени. Част от мигрантите направиха жива верига в Пирея. Големи групи хора тръгнаха пеша и от Ламия, отправяйки се на север.

Бежанците в Гърция са 25 000, а Македония пропуска едва по 100-200 на ден, съобщава Нова ТВ. Според гръцкият министър на морския транспорт Теодорос Дрицас спирането на пътя на бежанците се прави с цел да се облекчи мигрантския поток в страната. МИА предаде, че гръцкото правителство търси допълнителни места за временно настаняване на мигрантите.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари