Гърция днес се сбогува с Василис Карас

0
Известният гръцки певец почина на Бъдни вечер в Солун
Известният гръцки певец почина на Бъдни вечер в Солун Снимка: Facebook

Известният гръцки певец почина на Бъдни вечер в Солун

Днес Гърция изпраща известния гръцки певец Василис Карас, който почина на Бъдни вечер на 70-годишна възраст в любимия си гард – Солун, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

От 08:00 часа множество хора с цветя в ръце се редят, за да влизат в солунския православен исторически храм „Света София“, където в 10:00 ч. беше внесено тялото на музиканта сред аплодисменти и викове „безсмъртен“.

Карас се бореше с рак и беше настанен в болница в Солун, където почина в навечерието на Рождество Христово.

Погребението му ще бъде утре в родното му село Кокинохори в района на Кавала.

Дълбокият глас на изпълнителя, познат и в България, има хиляди почитатели.

Карас влезе в Световните рекорди на Гинес с това, че през 2017 година напълни софийската зала „Арена Армеец“ със 17 000 зрители, а още над 5 000 останаха отвън, тъй като не бяха успели да си купят билет. Така Карас се оказва първият европейски певец, за когото са били разпродадени билети за всички места на залата наведнъж.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони нарече Карас „феномен, който не може да бъде класифициран или определен“, изразител на обикновените хора, с „чист, неподправен народен глас, който ще ни липсва“.

Стилът на Василис Карас спада към така наречените песни „лаика́“ (буквално „народни“), които навлизат от края на петдесетте години на миналия век и са наследник на гръцкото „ребе́тико“. Те обаче се отличават не само с фолклорно, но най-вече с поп и градско звучене, за разлика от „парадосиака́“ („традиционни“), отговарящи на фолклорното народно музикално творчество.

„Никога няма да ми омръзне да пея [песента] „Когато годините ти отминат“ (Otan ta hronia sou perasoun)“, е казал Карас при първата си поява пред публика. Бил е на 16 години и оттогава всеки път преди да излезе на сцена се е прекръствал и е запалвал кандило.

Преди да стане певец, композитор и автор на текстове и да завладее сърцата на народа – в Гърция, Кипър, България и не само, е поправял коли. По време на музикалната му кариера обаче негови албуми са ставали златни и платинени. Най-успешен сред тях е „Превърна ме в скитник“ (М' ehis kani aliti), продаден в повече от 180 000 копия, с текст и музика на Михалис Ракиндзис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари