Галя Желязкова: Предвиждат се ваучери по 1000 лева годишно за гориво или транспорт

1
Средствата постъпващи във Фонд „Енергийна сигурност“ ще могат да се разпределят на хората, които имат доходи до 3400 лева, уточни депутатът от ГЕРБ-СДС
Средствата постъпващи във Фонд „Енергийна сигурност“ ще могат да се разпределят на хората, които имат доходи до 3400 лева, уточни депутатът от ГЕРБ-СДС Снимка: Facebook

Средствата, постъпващи във Фонд „Енергийна сигурност“, ще могат да се разпределят на хората, които имат доходи до 3400 лева, уточни депутатът от ГЕРБ-СДС

Предстои да се гледат на второ четене в комисия в Народното събрание промените в Закона за хората с увреждания. Законопроектът, който мина и на първо четене в пленарна зала е в отговор на проблемите със забавянето на ТЕЛК решенията. Една от промените е при забавяне на такова решение за повече от месец, хората на които се изплаща някакъв вид финансова компенсация те да продължат да я получават, обясни депутатът от ГЕРБ- СДС Галя Желязкова, предаде БНР.

Законопроектът цели да се поправи една несправедливост за много хора, защото ги ощетява месеци да не могат да получават своите социални помощи, каза тя:

„Знаете много добре стотиците хиляди хора, които имат проблеми със забавянето на ТЕЛК решенията, което произлиза от задълбочаващата криза в системата на ТЕЛК и НЕЛК. Приехме законопроект, с който при забавяне на решение от страна на ТЕЛК за повече от 1 месец, хората, които получават компенсации различни от този Закон за хората с увреждания да продължат да получават тези помощи. Ако ТЕЛК излезе с решение, че им намалява процентът инвалидност, а хората няма да бъдат задължени да връщат получената в повече сума, което означава, че ние ги определяме тези хора като добросъвестни.

Проведохме редица срещи с неправителствени организации и други, считаме, че ще успеем в рамките на 2 седмици да мине и на второ четене този законопроект в зала, за да може хората да получат полагащата им се финансова подкрепа.

Стартираха и промените в Закона за социално подпомагане или премахването на величината с гарантиран минимален доход. Социалните помощи вече ще бъдат определяни на база на линията на бедността. По този начин по-малко хора ще бъдат в хипотеза на социално изключване, както и сумите, които :ще получават ще бъдат по-големи.

Миналата седмица взехме и важно решение за законопроект за компенсиране на високите цени на горивата. Средствата, постъпващи във Фонд „Енергийна сигурност“, ще могат да се разпределят на хората, които имат доходи до 3400 лева. Предвижда се да получават ваучери по 1000 лева на година, независимо дали ще ги ползват като шофьори или за придвижване в градския транспорт“, уточни Галя Желязкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Здравко
    Или ще ги предпставят на реално използващият МПС-то, което просто се води на името на „нетрудоспособният”. А ние простите да блъскаме и да плащаме...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари