Галъп: ПП-ДБ са първи, ГЕРБ-СДС са след тях

0
Това показват електоралните нагласи към средата на февруари според проучване на Галъп
Това показват електоралните нагласи към средата на февруари според проучване на Галъп

Това показват електоралните нагласи към средата на февруари според проучване на Галъп

Ако изборите бяха в средата на февруари, има пет сигурни за мястото си в Народното събрание формации и две, които са близо около бариерата, показват данните от проучване, част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп итнернешънъл болкан", предаде БТА.

Изследването е проведено между 2 и 12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода „лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Тепърва ще се вижда докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и новозавръщащите се играчи, коментират анализаторите.

Ако изборите бяха сега, на върха двете основни коалиции щяха да са с на практика равен резултат и трудно предвидим изход, посочват социолозите. Те уточняват, че изследването няма как да улови в пълнота потенциалните ефекти на санкциите „Магнитски“.

Ако парламентарният вот беше в средата на февруари, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1% на база възнамеряващи да гласуват, показват данните. Новата коалиция - макар и уловена тук без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията „Магнитски" - показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв. В същото време, поне засега не се вижда „добавка" от подкрепа, посочват от агенцията. По традиция за това политическо пространство обаче, тази добавка може да се очаква дори и в последния момент. Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова е важно, както обикновено, да се подчертае, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите – която няма как да отчете и поредица фактори на политическите технологии, отбелязват анализаторите.

Според данните за ДПС подкрепа декларират 13,4% от възнамеряващите да гласуват, а близо след тях са вече „Възраждане" – с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията. Около бариерата са „Български възход" – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2%, и „Има такъв народ", които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания, коментират от „Галъп итнернешънъл болкан". Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече, посочват от агенцията.

Общо 3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели „Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори. Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа, отбелязват анализаторите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    14
    11 до 13:
    Ти си за Бяла, бе, дебил! За ето тук: http://dpb-byala.org/bg/page-1/
  • -3
    13
    До11
    Това е мисъл на Макиавели бе тъпунгер ! Какво да ти обяснява човек ! Май си учил в СПТУМ ,ама в Бяла !
  • 3
    12
    до daskal
    абе мухльо ! ти сега копейкин ли ти се наби в очите какви ги вършел ? а боко какви ги върши ? а дпс какви ги върши деситилетия наред ? а бсп, партията на най-подмолните олигарси. копейкин какви ти ги вършил. какъв "бизнес" си мислиш че има у нас в момента ? всичко доходно е под мафиотска шапка а останалото работи за жълти стотинки в интерес на европа. текстил-през жълти стотинки, транспорт-през жълти стотинки, дори издадоха пакета макрон за да го доосакатят, селско стопанство-заличено, на 20 пържоли 3 са български, фермерство-заличено, полски ябълки, полско пилешко, дори гъби шибани няма български, дето растат в мазета без светлина, мляко-изчезваща суровина..... бизнеси имало тук, проклет тъп мухльо.
  • 4
    11
    До 10:
    Колективен разум НЯМА, както няма и колективен имунитет, няма и колективна отговорност! Всичко на този свят е ПЕРСОНАЛНО – данъците, заплатата, курвата, децата, вината, акъла! Набий си го в тъпата глава! Затова от мен – минусчееее!
  • -5
    10
    В.П.
    Като гледам коментарите за Копейкин ,съм наясно ,че на русенци и 7 депутата са им много ! От индивидуалната простотия, никога няма да се получи колективен разум ! Затова Русе загива ! Хайде слагайте сега минусите !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари