„Галъп“: БСП и ГЕРБ са с изравнени сили

0
Оказва се, че  партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е най-големият победител от текущата криза
Оказва се, че партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е най-големият победител от текущата криза Видео: bTV

Двете основни партии ГЕРБ и БСП търпят ерозия на доверие и са с изравнени сили. Това са част от изводите от ново изследване на социолозите от „Галъп“. То е проведено между 3 и 11 септември сред 807 души по метода „Лице в лице“

Проучването показва, че при избори сега, в новия парламент ще влязат пет сили. Според „Галъп“, левицата е по-мобилизирана и излиза на първо място с подкрепа 13,5%. Втори са ГЕРБ, с почти същия резултат – 13,2 на сто. „Има Такъв народ“ са трети с подкрепа над 8%.

След това са ДПС и „Демократична България“. Социолозите допълват, че отливът от основните партии се пренасочва към „няма да гласувам“ или „не подкрепям никого“. Социологът Яница Петкова обясни в „Тази сутрин“, че „Обединени патриоти“, „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и „Воля“ имат шанс да влязат в парламента, ако изборите бяха днес. По думите ѝ разликата от три десети от процента между ГЕРБ и БСП не е от значение и показва равенство между двете партии.

„Изглежда, че „Има такъв народ“ е най-големият победител от текущата криза. Това е така на този етап, защото партията на Слави Трифонов страни от конфликтите, острото противопоставяне в момента и не е толкова изявена в протестите. Протестният вот се отлива към нея“, коментира Петкова.

Проучването на „Галъп“ показва, че над 2/3 от запитаните подкрепят антиправителствените демонстрации – 67%, като се наблюдава ръст на това число през последните месеци. За „Оставка и Предсрочни избори“ за гласували 59% от запитаните, 34% подкрепят блокадите, а контрапротестите – 28%.

Ако ще има оставка, изглежда, че хората предпочитат да последват избори, втори кабинет не е оценен като действие, което ще спомогне за отпускане на напрежението в нашето общество. Контрапротестите се подкрепят предимно от поддръжници на управляващата партия“, коментира още социологът.

Президентът Румен Радев е лидер по доверие в обществото, според проучването на „Галъп“. Той събира 52% подкрепа. Социолозите уточняват, че преди месец позицията на държавния глава е изглеждала леко застрашена, като одобрението е било 47%.

Слави Трифонов е на второ място с 30% подкрепа, премиерът Бойко Борисов и лидерът на левицата Корнелия Нинова са с изравнен резултат – те получават 20%. В петицата се нареждат и организаторите на протестите от „Отровното трио“.

„През месеците, в които се протестира Бойко Борисов постепенно губи доверие, като в момента е стигнал до нива, които са традиционни за Корнелия Нинова. Двамата са с изравнени позиции, както и двете партии – ГЕРБ и БСП. „Отровното трио“ все още са неразпознаваеми за голяма част от българското общество“, уточни Петкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари