Гъба има свойствата на естествен антибиотик

0

Кордицепсът е вид гъба, която от хилядолетия насам се ползва в медицината и се слави като естествен антибиотик, който тонизира тялото и повишава имунитета.

Това е и най-скъпата гъба в света, като цената на един килограм от нея може да надмине 30 000 долара.

Гъбата е доста рядка и расте само в Хималаите и Тибет, където се появява само в определени периоди от годината. До 70% от местното население разчита на добива на кордицепс като основен източник на средства, пише Business Insider, цитирано от Lifestyle.bg.

Интересното за нея е, че не расте по поляни и хълмове, а се развива в тялото на някои видове гъсеници, които умират при поникването на спорите. Гъбата превзема целия организъм на насекомите и след това израства през главите им под формата на издължено образувание.

Въпреки неприятния цикъл на развитие, гъбата е изключително ценна и в Азия дори се смята за символ на висок статус, като някои я използват дори за подкупи.

Твърди се, че кордицепсът има подобни на виагра свойства при мъжете и подобрява издръжливостта - както в спалнята, така и в спортните начинания.

Приемът й се препоръчва при най-различни неразположения, вариращи от бронхит и бъбречни заболявания, до анемия, аритмия и шум в ушите.

Източник: Lifestyle.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари