Фрийдъм хаус: България подобри оценката си за демокрация през 2023 година

0
Страната ни е определена като полуконсолидирана демокрация
Страната ни е определена като полуконсолидирана демокрация

Страната ни е определена като полуконсолидирана демокрация

В България годините на бавна и усърдна работа за подобряване на ефикасността и независимостта на съдебните и прокурорските системи се оказаха успешни през 2023 година“:

Това се твърди в годишния доклад за страни в преход на американската фондация "Фрийдъм хаус", предаде БГНЕС.

Докладът обхваща 29 страни от Централна и Източна Европа и се твърди, че регионът е преживял нови демократични неуспехи, вследствие на продължаващата война в Украйна и връщането на контрола върху Нагорни Карабах, от страна на Азербайджан. Тези събития критично подкопаха основното допускане на създателите на нациите в преход, че всички страни в региона напредват към една и съща крайна точка - мирна, демократична консолидация. Вместо това много от тях се движат или са принудени да се движат в обратна посока.

Много от демокрациите в региона са чули геополитическия призив да укрепят вътрешните си институции. България е сред 5-те страни, които постигнаха подобрения в оценката си за демокрацията за събитията през 2023 г. Страната ни е определена като полуконсолидирана демокрация.

В Словения и Литва средносрочните и дългосрочните подобрения в моделите на финансиране и свързаното с тях законодателство засилиха независимостта на медиите. Новото словенско правителство предприе такива усилия като част от кампанията си за обръщане на институционалните щети, натрупани при популисткия бивш министър-председател Янез Янша. В Литва напредъкът беше по-скоро измерим, но въпреки това беше значителен за журналистите и медийните организации през миналата година. В Румъния и България годините на бавна и усърдна работа за подобряване на ефикасността и независимостта на съдебните и прокурорските системи се оказаха успешни през 2023 г: Управляващата коалиция в България отстрани дългогодишния противоречив главен прокурор по надлежния законов ред, а румънското правителство преразгледа правната си рамка, което Европейската комисия оцени като "цялостен ремонт", пише в доклада на "Фрийдъм хаус".

Фондацията твърди, че постиженията на консолидираните демокрации в Европа са достойни за възхищение, но даването на пример за демократична устойчивост у дома не е достатъчно, за да се защити регионът като цяло в настоящия геополитически момент, когато автокрациите стават все по-насилствени и репресивни, а хибридните режими се колебаят пред лицето на противоречив натиск. За да осигурят трайна свобода и сигурност за собствения си народ, тези държави трябва да погледнат навън и да засилят солидарността помежду си и със съседите си на предната линия на борбата срещу автократичния регионален ред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    фена на Путин
    Ще се задавя от смях ! Санкциониран по магнитски депутат владее държавата и никой не е способен да го озапти. Влиза в БНР и спира интервюта. Полицаите и митнците контрабандисти. Депутати се друсат а други са обвинявани в наркотрафик. Страхотна демокрация сме.
  • 3
    1
    булгаристан
    Демокрация в булгаристан - айде спрете със смешките и с пропагандата ! Каква демокрация може да има в мафиотска кочина, където колят и бесят двете угоени прасета, които се вживяват като някакви босове на мафията бойко(лойко)-тиквата и пепелянчо беевски(крадеца на банки) Демокрация в булгаристан има колкото има демокрация в Северна Корея. Само лъжи пропаганда в тази пропаднала мафиотска кочина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари