САЩ: Терористи влизат в Европа през България

2
Чуждестранни терористични групи се възползват от активните мрежи за незаконен трафик и контрабанда, пише в доклад
Чуждестранни терористични групи се възползват от активните мрежи за незаконен трафик и контрабанда, пише в доклад Снимка: "Възраждане" / архив

Чуждестранни терористични групи се възползват от активните мрежи за незаконен трафик и контрабанда, пише в доклад

България продължава да е силен партньор на САЩ в борбата с тероризма, пише в доклад на Бюрото за противодействие на тероризма към Държавния департамент на Съединените щати.

Въпреки че заплахата от тероризъм в България остава ниска, чуждестранни терористични групи се възползват от активните мрежи за незаконен трафик и контрабанда в опитите си да осигурят влизането на терористи в Европа от Близичкия изток и Южна Азия, се посочва в доклада, предаде БТА.

В него се отбелязва, че през 2022 г. правителството е продължило да изгражда капацитета си за противодействие на тероризма и е поддържало близко сътрудничество с американски правителствени агенции, въпреки че някои пропуски са продължили да възпрепятстват цялостната ефективност.

Бюрото за противодействие на тероризма посочва, че предвид стратегическото местоположение на България на кръстопът между Европа и Близкия изток, по-голямата част от усилията на страната в сферата на противодействието на тероризма са били съсредоточени върху осуетяването на транзитното преминаване на терористи чрез засилени дейности по подсигуряване на границите, проверки на пътниците и обмен на информация.

През 2022 г. България е продължила да провежда дейности за противодействие на тероризма по границите си и е изпълнила строги програми за контрол на миграцията, разработени с помощта на САЩ програми за биографични и биометрични проверки, и е обменяла информация със САЩ и други партньори за идентифициране и задържане на заподозрени в тероризъм лица, които пресичат границите или пребивават незаконно в страната, пише още в доклада. Отбелязва се, че през целия отчетен период правителствените агенции на САЩ са работили в тясно сътрудничество с българските си колеги чрез различни програми за изграждане на капацитет в областта на граничния контрол.

Обемът на нелегалната имиграция от региони, в които се намират терористични мрежи (предимно Сирия и Афганистан), както и корупцията в правоприлагащите органи, остават трайни пречки пред надеждното пресичане на влизането в България на известни и заподозрени терористи, отбелязва обаче американското Бюро за противодействие на тероризма. Броят на идентифицираните чрез биометрични данни подобни лица се е увеличил значително през 2022 г., но голяма част от тях не са били задържани на границата. Вместо това те са били задържани във вътрешността на България. Българското законодателство в областта на предоставянето на убежище, съгласувано с регламентите на ЕС в областта на предоставянето убежище, ограничава възможностите на България да осуетява по-нататъшното пътуване на известните или заподозрени в тероризъм лица, заключава доклада.

По отношение на противодействието на финансирането на тероризма, американската агенция посочва, че България е член на MONEYVAL (Експертния комитет за оценка на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма). Тя отбелязва, че в юнския доклад за взаимна оценка на MONEYVAL за България са били изложени няколко ключови констатации, включително, че българските власти имат неравномерно и ограничено разбиране относно рисковете, свързани с финансирането на тероризма, както и че това слабо разбиране на рисковете се споделя от българските финансови институции и други заинтересовани страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    8
    до ибача
    С носле ли мушиш или с език? Тук народа даже не е цъфнал и вързал ами е избягал.Кой ти е виновен че тук серат на метеното,огъзват се и посрещат всеки и всички с хляб,сол,хора и кръшни моми? Кой е "ибаният" според теб?
  • -5
    7
    ибача на Путин
    Насраните и посрани руски блядове осраха света където стъпят. Венецуела, България, Унгария, Словакия, Сърбия, Сирия, Афганистан, Либия, Иран, Сев. Корея са част от държавите където има руски тероризъм, където народа тъне в зло и мизерия!
  • 3
    6
    фена на Путин
    Недраги кравешки говна. То според вас и пеевски е корупционер, но човека иска премиер да става. Където е минала тексаската крава трева и до сега не е поникнала. Само джунглата на Виетнам се разлисти отново, след "агент ориндж".
  • 5
    5
    оставете го
    дядо шушон, той дори не знае на кого симпатизира, на 73 го гони едно нещо....
  • 8
    4
    Do 3
    Copocoидна yтайко, не че в Кремъл са стока, но точно caтанистката шайка, на която ТИ симпатизираш и вероятно спонсорира жалкото ТИ съществуване, обучи тези "терористи" да се борят и да воюват срещу Садам Хюсеин, Башар Асад, Моамар Кадафи и кой ли още не за нейните интереси. Като изядоха сопата (Ислямска държава и Ал Кайда), подпукани от руските самолети и ЧВК, брадатите варвари се обръснаха и отзивчиво откликнаха на поканата на онази ГДР-ейска ялова лелка да наводнят Европа. Сега солидарно плащаме за тези извращения. Това са углавни престъпления срещу човечеството (+ Ковид и прокси войната в Украйна), за които НЕ трябва да има давност!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари