Франция вписва в конституцията си правото на аборт

1
Страната се превърна в първата държава в света, която изрично вписа правото на доброволно прекъсване на бременността
Страната се превърна в първата държава в света, която изрично вписа правото на доброволно прекъсване на бременността

Страната се превърна в първата държава в света, която изрично вписа правото на доброволно прекъсване на бременността

Франция стана днес първата страна в света, която изрично вписа в конституцията си правото на доброволно прекъсване на бременността (аборт), за голямо разочарование на Ватикана и за разлика на много други страни, където правото на аборт се поставя под въпрос, предаде Франс прес.

"Имаме морален дълг" към всички жени, които са "страдали в плътта си" от незаконните аборти, заяви френският министър-председател Габриел Атал, откривайки дебатите в парламента.

Депутатите и сенаторите, събрали се тържествено съвместно заседание на двете камари на парламента в двореца "Версай", одобриха с много голямо мнозинство (780 "за", 72 "против") изменението на конституцията, предложено от правителството на президента Еманюел Макрон, предава БТА.

Последният приветства това като "френска гордост" и "универсално послание". "Нека заедно да отпразнуваме навлизането на нова свобода, гарантирана от конституцията", написа Макрон в съобщение, публикувано в социалната мрежа "Екс".

Четири дни преди 8 март, Международния ден на правата на жените, тази реформа въвежда в чл. 34 от конституцията изречението: "Законът определя условията, при които се упражнява гарантираната на жената свобода да прибегне до доброволно прекъсване на бременността".

Това е "първата конституционна разпоредба, която е толкова изрична и широкообхватна по този въпрос не само в Европа, но и в света", изтъква Лия Хоктор от Центъра за репродуктивни права, американска организация, която защитава правото на аборт.

Ватикана днес отново се противопостави на всяко "право на отнемане на човешки живот" в навечерието на това историческо гласуване.

"В епохата на всеобщите права на човека не може да има право да се отнема човешки живот", заяви Папската академия за живота, ватиканският орган, отговарящ за биоетичните въпроси, в изявление, подкрепящо опозицията на френските епископи.

Историческото заседание на френския парламент е кулминацията на една дълга политическа битка, започната от левицата, подкрепена от феминистки асоциации и накрая приета от правителството след няколко парламентарни инициативи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    чичомиткобрат
    Това е смъртен грях - убиването на човешки живот, за това тези които са го одобрили, и тези които го практикуват ще горят цяла вечност. Това се подстрекава от масоните и евреите, които слугуват на техния бог Молох и правят жертвоприношения с бебета, т.е. аборти. Имаше случай наскоро в англия, където човек сяда да се моли в двора на клиника за аборти, и след малко идват полицаи и го принуждават да напусне терена, защото от клиниката се обадили в полицията и казали че човека ги притеснява, а той просто е стоял на една пейка и нищо не е правел. https://www.washingtontimes.com/news/2023/aug/4/man-charged-silently-praying-near-abortion-clinic-/ Гледах и един клип в YouTube за американски християнски мисионери в Южна Америка, май в Перу, където има шамани и дават Аяхуаска на глупавите западняци с много пари и обсебени от демони. И този пастор казва как църквата им била в съседство до едни шамани. И как всяка седмица, в един ден имали групова молитва и след известно време от шаманите отишли при тях и ги помолили най-учтиво ако можели в този ден да спрат да се молят, защото това което правли "НЕ РАБОТЕЛО"... Те отказали най-учтиво и след това шаманите ги проклели като една сутрин се събудили пасторите и открили в банята си много змии, някои дори увити по тръбите за студената вода, нещо което студенокръвно животно не би направило. Опасностите на дявола дебнат навсякаде, ослушвайте се, отваряйте си очите и вървете с Исус.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари